All for Joomla All for Webmasters
Започна официалното посещение на българския вицепремиер Екатерина Захариева в Унгария
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Ференц Лист” в Будапеща. 
 
Тя е на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения. 
 
В понеделник, 19 октомври 2020 г. в Унгария ще бъде тържествено отбелязан и Денят на българо-унгарското приятелство. 
 
Екатерина Захариева ще разговаря с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто , като двамата ще обсъдят двустранните отношения, икономическото и енергийното сътрудничество, кризата, предизвикана от разпространението от коронавируса, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.
 
Двамата министри ще подпишат Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария, както и документ за отбелязване на 100-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения.
 
Това е първо двустранно посещение на Екатерина Захариева в Унгария. 
 
В рамките на визита Екатерина Захариева ще награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи и унгарци, допринесли за развитието на отношенията ни.
 
Отличие ще получат застъпникът на българското малцинство в унгарския парламент Симеон Варга, председателят на Българското дружество в Унгария Димитър Танев, председателят на Българското републиканско самоуправление в Будапеща Данчо Мусев и Светла Кьосева, дългогодишен директор на Училището за роден език в Будапеща.
 
В Унгарския национален музей, където ще се състои церемонията по награждаването, външният ни министър ще открие и художествена инсталация с българските букви.

.

Прочетено 91 пъти Последна промяна от Понеделник, 19 Октомври 2020 17:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…