All for Joomla All for Webmasters
Виена откри ресторант за хора с деменция и техните близки

 Инициативата на виенските домове за възрастни хора (известни под името "Домове за живот") за създаване на поп-ъп ресторант за хора с деменция и техните партньори и роднини се увенча с пълен успех.

Независимо дали става въпрос за романтична вечеря с любимия човек или за семейна вечеря с родителите, баба и дядо, тук гостите могат да прекарат една прекрасна, спокойна вечер с изискан асортимент от ястия на умерени цени.

 

Новооткритият ресторант "В този миг" се различава много от обикновените ресторанти, защото е пригоден за хора с деменция. Освен специално обучен обслужващ персонал, на разположение са и медицински служители, които предоставят подкрепа и необходимите грижи.

 

Ястията са съобразени с обитателите на домовете, например ако те имат проблеми с дъвченето или преглъщането. В разработването на проекта са участвали експерти от различни области на домовете, като медицински персонал, психолози, диетолози и готвачи, разказват от международния прес офис на община Виена.

 

Разнообразно меню на разумни цени

В ресторант "В този миг" можете да избирате от ексклузивни а ла карт ястия, приготвени на място от сезонни регионални продукти. Менюто предлага от вегетариански ястия до месни и рибни специалитети, като цената на предястията е около 8 евро, а на основните ястия до около 14 евро. Любителите на супи също могат да избират между месни бульони и вегетариански супи – всички по около 4 евро. За десерт има торти, сладки кнедли, терини и парфета по около 6 евро.

 

За приятната атмосферата в ресторанта допринася и музикалният съпровод, така че посетителите да могат да се насладят на една спокойна вечер с усещане за ресторант. Вечерите в това заведение са нещо много специално не само за обитателите и техните семейства и приятели, но и за персонала на домовете, казва Тамара Немет, ръководител на екипа на дома в Дьоблинг и част от екипа на проекта.

 

Доволните посетители са истинското признание за добре свършена работа. В скоро време се предвижда проектът да бъде внедрен и в други домове за възрастни хора в цяла Виена.

Прочетено 202 пъти Последна промяна от Четвъртък, 20 Юни 2024 16:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…