All for Joomla All for Webmasters
Ел Камино. Пътят на Св.Яков
Книгата е практически пътеводител за пилигрими (издателство "Вакон").
 
Главната цел на пътеводителя е да улесни подготовката и изминаването на Френския път в двата му варианта, през Ронсесвалес (Roncesvalles) и Сомпор (Somport), на всеки, който събере кураж да реализира поклонническия маршрут до Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) пеша, на колело или кон.
 
Книгата започва с въведение за Пътя на св. Яков (El Camino de Santiago) в исторически и културен план и събитията, отъпкали в хода на вековете следите на един хилядолетен маршрут в европейския Запад.
 
Посочват се и "други исторически пътища" до галисийската столица от времената на първите поклонения на гроба на Св.Яков, на които понастоящем се вдъхва нов живот, за да предложат алтернативи на днешното масово ползване на Френския път, особено през летния сезон. 
 
Описанието на маршрута на всеки етап поставя акцента върху подробности, свързани с изкуства, предания, исторически факти и характеристики на пейзажа, имащи отношение към поклонението на светеца.
 
Изобилието от жълти стрелки, нанесени с боя по всички кръстовища, сливания на пътища и разклони по протежение на Ел Камино водят пътуващия към Сантяго де Компостела, без необходимостта от по-пространни данни за посоки и направления, с изключение на конкретни места или спорни точки, които се посочват в текстовете или на картата.
 
Ел Камино е представено в 30 етапа от Сeн Жан Пие дьо Пор (Saint-Jean-Pied-de-Port), на френския склон на Пиренеите, до Сантяго; и в 36 - от прохода Сомпор по варианта на Арагонския път. 
 
Всеки от етапите започва с въведение за главните особености във всекидневието на пилигрима, свързани със селска среда, трудности на терена, историческа памет, легендарни предания или селища паметници. Тази презентация е придружена от времевия и релефен профил на етапа и характеристики като надморска височина, денивелация и разстояние, което се изминава съответно по асфалт и черен път.
 
Картата на етапа показва трасето на Ел Камино, попътни селища, като за всяко място се посочват наличните услуги, както и разстоянието между отделните селища, така че всеки пилигрим да може да променя в крачка етапите или съответния преход както му е удобно. Над картата се посочва цялото разстояние на етапа, предвиденото време и трудността, символно отразена в три степени (ниска, средна и висока).  
 
Хуанхо Алонсо Чека е испански пътешественик, изследовател и планинар. Той е на 60, роден в Мадрид (Испания), женен и има две дъщери. Любител на планинските спортове, приключенските пътувания и активния туризъм. Има издадени 53 книги и пътеводители за различни маршрути в Испания и идеи за активно прекарване на свободното време.
 
 
  
Прочетено 785 пъти Последна промяна от Вторник, 28 Април 2020 21:05
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…