All for Joomla All for Webmasters
Тъжна свобода
Фридерике Гьосвайнер е новото голямо откритие в немскоезичната литература.
 
Още с първия си роман „Тъжна свобода“ тя предизвика истинска сензация и дава заявка за обещаваща кариера. Критици и специалисти я сравняват с Рилке и Бюхнер, виждат в нейно лице изразител на чувствата на днешното „изгубено поколение“ и й предричат блестящо бъдеще. 
 
„Тъжна свобода“ ( издателство" Еднорог") е задълбочен поглед върху сблъсъка между надеждите, примирението и отстъплението, присъщи за поколението на трийсетгодишните. Решена да започне работа като журналист в Берлин, Хана се примирява с раздялата със своя приятел Якоб.
 
Тя гледа на стажа сив един вестник като идеална възможност за старт в кариерата. Вместо обаче да се почувства истински свободна за първи път в живота си, Хана изпада в непреодолима криза. 
 
Изглежда, че всичко й се изплъзва, кариерата и стабилните отношения зависят от една случайна среща, която може да й вдъхне нова смелост. Но не е сигурно, че нещата ще се подредят – както всичко в живота й.
 
Поне винаги може да разчита на Мириам, своята най-добра приятелка, и на Skype, защото Мириам отскоро живее в Москва. Свободата може да изглежда и така: като едно безкрайно пропадане в неизвестното. 
 
В романа Хана се бори с големите си амбиции и сизборите, които е направила. Въпреки че има своите възможности, тя ще се сблъска с тъжната истина, че не всички имат шанс да се реализират и да постигнат целите си. Без да бъде сантиментална, ФридерикеГьосвайнер представя съмненията и страховете на всеки млад човек в началото на своята кариера, започвайки с неговите мечти и планове, които могат да бъдат изоставени след сблъсъка с действителността. 
 
Австрийската писателка съвсем автентично и непретенциозно описва всички проблеми, пред които са изправени днешните млади хора. Впечатляващ в стила й е начинът, по който характеризира великолепно тази „модерна“ свобода на един изцяло подчинен на икономиката свят, в който всеки се бори сам за себе си.
 
„Реалистична и извънредно интересна от общественополитическа гледна точка книга – съвършено лишена от сълзливост и нарцисизъм, а това са две фантастични качества, особено за един дебют”, казва за романа й известната журналистка от SWR 2 Урсула Мерц. 
 
Фридерике Гьосвайнер е родена в Рум, Тирол, през 1980 г. Тя учи немска филология и политология в университета в Инсбрук, където се дипломира с магистърска степен през 2004 г.
 
Темата на дисертацията й е „Самотата в съвременните немскоезични произведения на млади автори“. По-късно Гьосвайнерработи като научен сътрудник към университета в Инсбрук, освен това се изявява като лектор и литературен критик. 
 
През 2016 г. излиза дебютният роман на авторката„Тъжна свобода“. Той е посрещнат с бляскави ревюта, като критиците се надпреварват да я засипват със суперлативи. През ноември същата година Гьосвайнерполучава държавната литературна награда на Австрия за дебютен роман. 
 
В своята аргументация журито отбелязва: „Романът е портрет на едно ново „изгубено поколение”, лутащо се между стаж и социална нестабилност, между мечтите си за свобода и надеждите за живота, самотата и усещането за безполезност. „Тъжна свобода“ дава убедителен отговор на един наболял социален проблем. Книгата вълнува със своята неумолимост, истинност и литературна независимост.” 
 
През 2018 г. Фридерике пише либретото за операта „DasJagdgewehr” („Ловната пушка”) на Томас Лархер. Тя продължава да се изявява като журналист за различни медии. 
  
  
Прочетено 176 пъти Последна промяна от Понеделник, 03 Август 2020 09:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…