All for Joomla All for Webmasters
Корона светофар ще определя риска по райони в Австрия

Новата система има за цел да проследява случаите по региони и дори квартали, за да не се спира животът в цялата страна.

 Новата система за определяне нивото на риск от коронавирус ще се определя от четири критерия и ще има четири сигнални степени за опасност: зелено, жълто, оранжево и червено. 

По думите на канцлерът Себастиан Курц, целта е да се проследява заболеваемостта в много нисък мащаб и да се действа не само в отделни федерални провинции, но и по региони, райони и дори в още по-малки населени места: градчета, общини и дори бециркове.

 

При висока заболеваемост да се въвеждат ограничителни мерки в отделни райони, вместо да се спира животът в цялата страна. 

 

За разлика от германския коронасветофар (Corona-Ampelsystem ),  австрийския модел, който ще бъде изграден през летните месеци, ще обхваща не само числото на заразените, но и капацитета на местните болници, а също и съотношението позитивни/отрицателни тестове в даденото населено място или регион.

 

Освен това всички клъстъри (огнища) на инфекцията ще бъдат проследявани. И според тези 4 критерия коронасветофарът ще светва съответно зелено, жълто, оранжево и червено. 

 

Това разясни на специална пресконференция днес здравният министър на Австрия Рудолф Аншобер, цитиран от онлайн изданието Vienna.at. 

 

За всички провинции и районни правителства ще бъде подготвен специален наръчник. Той ще обяснява какви мерки да се вземат при съответната степен на риск, посочена от коронасветофара, подобно на известията за опасност от лавина. 

 

Правителството планира да ангажира 300 войници и 500 полицаи в помощ т.нар "Contact-Tracing" , т.е да се проследяват заразените с колко души още са контактували. Според канцлерът Курц те ще бъдат ангажирани в помощ на телефонните линии. Това предложение обаче се очаква да бъде възприето нееднозначно от останалите австрийски партии.

 

Здравният министър Аншобер поиска да се усили и скрининга във важни сектори : като напр. личните асистенти, които осъществяват 24-часова грижа, както и тези, които работят изобщо в сектора Pflege (Обгрижване). Социални асистенти, които идват от България и Румъния ,(които се считат за високорискови страни в момента заради ръста на заболели от COVID-19 ), трябва или да останат в 14 –дневна карантина,  или да покажат отрицателен коронатест.

 

Здравният министър на Австрия е доволен от взетите мерки досега. По думите му голямото предизвикателство ще бъде през есента, когато ще се усети втората вълна от короназаразата.” Трябва с всички сили да я предотвратим. И аз съм оптимист, че ще успеем”, посочи Аншобер.

 

Някои хора се държат така, че все едно заразата я няма, и това трябва да се промени.

 

За Виена специално се планира да се проследява темпа на заболеваемост и по съответните бециркове, но за съжаление тези данни в момента не са публично достояние. Целта на новата система е да проследява степента на риск на възможно най-ниско ниво, за да спести на гражданите въвеждането на големи и по-тежки мерки за цялата страна.

 

В Австрия новозаболелите отCOVID-19 към 9-и юли 2020 г, 15 ч. са 1 117 души.

 
   

Прочетено 790 пъти Последна промяна от Петък, 10 Юли 2020 11:59
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…