All for Joomla All for Webmasters
Оригиналните австрийски снежни топки - с 120- годишна традиция
Всяка от тях се произвежда и до днес ръчно и е точно толкова уникална, колкото всяка снежинка.
 
Оригиналните австрийски снежни топки имат над 120-годишна традиция. 
 
Виенчанинът Ервин Перци (Erwin Perzy) още преди 1900 година носел откривателския дух в себе си. Мечтата му била да открие усилвател на първите електрически крушки.
 
Той експериментирал упорито, и стигнал до идеята, че вътре трябва да се добави „нещо”. За целта използвал  стъклена топка, пълна с вода, която била позната като обущарска лупа.
 
Веднъж стигнал дотам, че вътре пуснал...грис. Тогава го осенила идеята, че това  наподобява падането на снежинките... 
 
И спонтанно решил да сложи макет на църквата на Мариацел (Mariazell), направена за приятел, която зимно време е посипана със сняг.  
 
Междувременно Перци открил една специална сплав, с която хората да гадаят в Нощта на Св. Силвестър каква ще бъде годината за тях. Ритуалът включва топене на оловото над пламъка на свещ и е познат под името Wiener  Silvesterguss. 
 
Тези две открития били достатъчни за Ервин Перци да открие през далечната 1900 година своя фирма. Тя носи и до днес името  Die Original Wiener Schneekugel.
Оригиналните австрийски снежни топки са толкова изящни, че влизат във почти всеки австрийски дом и стават любим подарък, който туристите отнасят от Виена.
 
За своята масова продукция Ервин Перци е награден дори от император Франц Йозеф. 
 
Много производители им завиждат и започват да ги копират. Но колкото и да са добре копирани оригиналните австрийски снежни топки през годините, нито една от другите не достига качеството  на истинските: или снегът пада прекалено бързо или снежинките не са достатъчно в сферата. 
 
Синът на Перци след края на Втората световна война прави нов пробив и разширява постепенно външните пазари. Днес фирмата продължава да е семейна и се управлява от Ервин Перци Трети, който е трето поколение бизнесмен.  
 
Оригиналните австрийски снежни топки се изнасят сега в цял свят: от Австралия и Япония през арабските емирства до САЩ и Канада.
 
Всяка от тях се произвежда и до днес ръчно и е точно толкова уникална, колкото всяка снежинка.
Десислав Паяков
 .
 
 
 

 

Прочетено 249 пъти Последна промяна от Четвъртък, 07 Януари 2021 10:49
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…