All for Joomla All for Webmasters
Синът Божи или откъде води началото си Коледа

…..Щом святата нощ се спуснала, цялата земя потънала в безмълвна тишина.

 

 

Все едно светът сдържал диханието си. А там, в небесата, Ангелите съзерцавали най-високите сфери, където сред кръга от Херувими и Серафими блестял тронът на Господ.

 

Докато ангелите гледали, събитията, които отдавна били очаквани с упование и надежда, започнали да се случват. Изведнъж кръгът се отворил и тронът на Господ засиял. От него се спуснало същество, което било толкова блестящо и лъчезарно, толкова искрящо от радост и чистота, че дори на езика на Ангелите не можело да се опише.

 

..Ангелите коленичили пред него, а то ги поздравило топло като любящ брат. Когато пристъпило, те извили поглед и съзрели как пред него се разгърнал сияен път от небето към земята. На земята имало сиромашки обор, в който, до една люлка, стояли мъж и жена, а до тях – вол и магаре.

 

Мъжът бил заспал, а жената се взирала високо в небесата. Веднага щом видяла сияйния път, вдигнала ръцете си към него. Щом сторила това, блестящото и лъчезарно същество започнало да се спуска по пътеката от светлина. Спускало се все по-надолу и по-надолу, и колкото по-ниско слизало, толкова по-силно звучали ангелските песни.

 

Докато преминавало от един ангелски кръг в друг, то непрестанно се преобразявало. Първо изглеждало като най-висшите Ангели – Серафимите, после като Херувимите и така постепенно отмятало като наметало една форма на велелепие след друга. Скоро достигнало сферата на Архангелите, после минало през сферата на Ангелите и пристъпило още по-надолу. Сиромашкият обор греел в светлина, когато Блестящият възлязъл и се навел над Мария.

 Natalya Yeshchenko

В очите на детето в скута й грейнала славата на висините. В небесата отново зазвучали ангелски песни, които отекнали на земята: „Днес се роди вашият Спасител, Който е Христос Господ.”

 

…..От тази нощ нататък кръгът на Херувимите и Серафимите останал отворен. От трона на Господ все още бляскав път води към земята. Всяка година Христос слиза от трона на Отец, за да бъде роден сред човеците и да стане като тях. За да посее своята светлина в сърцата им и да заблестят очите им, както са блестели очите на детето Исус в онова първо Коледно утро. 

 

Превод от английски език: Надежда Костова

Легендата е разказана от Георг Драйсих "Светлина в светилника: истории за Адвента",

рисунка: Natalya Yeshchenko

 

 
 
 

 

Прочетено 493 пъти Последна промяна от Четвъртък, 23 Декември 2021 09:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…