All for Joomla All for Webmasters
За 20-и път празници на Щефансдом

Kirtag е посветен на времето от Спасовден (Christi Himmelfahrt) до Петдесетница (Pfingsten), 

 т.е от 26 май до 6 юни 2022 г. 

 

Това е също магично време на годината, когато католическа Виена отбелязва времето от Възнесение Господне, или по народному Спасовден (Christi Himmelfahrt) до Петдесетница (Pfingsten).

 

Официалното откриване е в петък, 27-и май 2022 г, от 10 ч., когато започва и културната програма. 

 

Kirtag означава буквално църковен ден, и на български може да се преведе като панаир, в хубавия смисъл на думата. Думата е дошла от църковните празненства, които са познати повече като базари, които са се провеждали около църквите. 

 

Kirtag се е провеждал в миналото в дните около Петдесетница. През 1147 г. катедралата „Св.Стефан“ е била официално осветена. Оттогава има и летни празници, свързани с патрона на катедралата.
Сега празничното селце около Щефансдом жужи от посетители за 20-и път. 

 

И така този Kirtag се превърна в традиция. За всекиго има по нещо: от наденички и швейцарски солени козуначета до плюшени играчки, бижутерия и лавандулова козметика. Но програмата за празниците не е само навън.

 

Предвидени са и много минути за душата: църковни служби, меси, концерти в катедралата, специални турове, духова музика и др. 

 

Всеки ден празненствата ще приключват в 21.55 ч. със звъненето на камбана (Bierglocke). Това е обичай от Средновековието, познат като "Bieringerin", с който се обявявало края на продажбата на бирата. 

 

Цялата програма на Steffl-Kirtag можете да видите https://www.dompfarre.info/.

  .
 
 
 

 

Прочетено 299 пъти Последна промяна от Четвъртък, 26 Май 2022 22:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…