All for Joomla All for Webmasters
Български лекар - с иновация в биопсията

Очаква се тази модификация значително да подобри диагностиката при рак на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация.

 

Д-р Йордан Спирдонов  от болница ИСУЛ в София откри иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна биопсия, която позволява вземане на до 5.5 пъти повече цитологичен материал в сравнение със стандартните техники. 

 

Очаква се тази уникална модификация значително да подобри диагностиката при рак на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация. 

 

Като златен стандарт в диагностиката на карцином на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация се приемат иглените биопсии, посредством които се взима биологичен материал от болестния участък за микроскопско изследване.

 

Въпреки своите предимства, в до 25% от случаите, тънкоиглената аспирационна биопсия не предоставя достатъчно биологичен материал и това налага повторна интервенция. Именно този проблем решава изобретената от д-р Спирдонов модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия. 

 

Откривателят на техниката е специалист по образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ”- София.

 

Усилията на д-р Спирдонов са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс.

 

Приставката за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези, която беше изобретена от него, е призната и от световната медицинска общност. С нея той спечели в България приза "Лекар на годината" в категория „Иновации“ за 2021 г. 

 

Защо е необходима новата модификация?
Един от проблемите в лечението на тумори е точната предоперативна диагностика.

 

Тя се извършва чрез образна диагностика (ултразвук, компютърна томография, магнитнорезонансна томография), нуклеарна медицина (диагностика и лечение с химични съединения, които се вкарват в човешкото тяло), цистологични и хистологични изследвания.

 

Най-прецизна е комбинацията между образна диагностика и биопсично изследване на биологичен материал. В повечето случаи, като първи метод на избор се прибягва до тънкоиглена аспирационна биопсия. Иновативната модифицирана техника за тънкоиглена аспирационна биопсия на д-р Спирдонов позволява вземане на до 5.5 пъти по-голямо количество биопсичен материал. 

 

Как д-р Йордан Спирдонов е стигнал до иновацията?
„Дълги години се сблъсквам с проблема за недостатъчната диагностична стойност на предоперативните биопсични изследвания, което възпрепятства диагностиката и стадирането на рак на млечната жлеза. Това води до необходимост от повторна интервенция или погрешно отрицателни резултати.“, коментира д-р Спирдонов.

 

„Така стигнах до идеята за необходимост от подобрение на техниката на вземане. Започнах да мисля в посока разработване и прилагане на различен подход с цел получаване на по-голямо количество цитологичен материал.

 

За период от 6 години (2016-2022 г.) извърших над 900 тънкоиглени аспирационни биопсии под ултразвуков контрол. Наблюденията показаха, че количеството на взетата биологична проба визуално е значително повече с модифицираната и внедрена нова техника. 

 

Какви са доказателствата, че новата техника наистина работи?
Виждайки тези резултати, реших да сформирам екип, с който да обективизираме метода, за да го онагледим на колегите. Измерванията се проведоха от оторизиран специалист в единствената специализирана за еталони лаборатория на Български институт по метрология.

 

Резултатите показаха, че дори минималната количествена стойност на биопсичен материал, извлечен чрез новата техника, превъзхожда по количество взетия материал със стандартните техники. Извършеният анализ показа, че при съпоставяне на резултатите със стандартния начин се получава статистически значима разлика.“ 

 

Д-р Спирдонов се надява, че новата модификация, която той кръщава “модус Спирдонов 1”, значително ще подобри диагностиката на тумори с различна локализация в световен мащаб, тъй като международната статистика показва, че до 25% от пробите по света са недостатъчни за поставяне на диагноза.

 
Прочетено 264 пъти Последна промяна от Неделя, 25 Септември 2022 15:37
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…