All for Joomla All for Webmasters
Как да боядисаме великденските яйца с бои от природата?
Съветите са на Боряна Бекирска, която се занимава с музика, рисуване, терапевтични масажи, ферментация на храни, жива козметика. 
 
Моят опит с боядисването на яйца е все още експериментален. Приготвям  4 основни цвята, от които може да се направят още няколко допълнителни. Това са жълто, червено, зелено и синьо. 
 
За жълтия цвят използвам обелки от стар (бял) лук, куркума на прах, невен, лайка.
 
За червено -  сок от нар, люспи на червен лук, цвекло, пръчки от вишнево дърво. 
 
За синьо -  цветове на син чай Клитория. Също син цвят дава и лилавото зеле. 
 
За зелено използвам коприва, спанак, мента, спирулина. Сушени или пресни, каквото имате. 
 
Предварителната подготовка е да се свари във вода всяко едно багрило от четирите на тих огън, в продължение на няколко часа, докато се редуцира част от водата и да стане по-плътен цветът. Добавяме и оцет, който помага и за фиксиране на цвета върху черупката. 
 
Моят метод е студено потапяне в багрилата на предварително сварените яйца, за няколко часа. С този метод яйцата стават фини полупрозрачни нюанси и неравномерни оттенъци. 
 
При другия метод имаме варене на яйцата в съответното багрило. 
 
Има и боядисване с восък, което е също много атрактивен. 
 
Използвам яйца с бели и жълти черупки, като при белите се открояват повече цветовете. Варя ги около 5-6 минути на слаб огън, предпочитам по-рохки да останат.
 
Съхранявам боядисаните яйца на хладно, ако има спукани при варенето ги изяждаме първи или съхраняваме в хладилника до един ден. 
 
Весел Великден!
 .
 
 
 

 

Прочетено 985 пъти Последна промяна от Четвъртък, 08 Април 2021 21:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…