All for Joomla All for Webmasters
Какво е рефлекс на д-р Ернст Моро?
Лекари и пациенти отново припомнят историята на австрийския педиатър. 
 е австрийски лекар и педиатър, който пръв в западната медицина описва рефлекс на бебето, станал по-късно известен като рефлекса на Моро. Какво е рефлекс на Моро?
 
Наличието на този рефлекс кара бебето да се стряска от силен звук или шум. Първата му реакция е широко да разтвори ръце с разперени пръсти и опънати крачета. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение.
 
Рефлексът се проявява в първите дни след раждането и продължава до 4-тия-5-ия месец. Липсата му е признак на увреждане на нервната система на бебето. 
 
По онова време, когато д-р Моро е практикувал медицина детската смъртност е била много голям проблем. Тя е била 25-30 на сто Това означава, че на 100 деца около 25 не са могли да доживеят до навършването на една годинка. Основната причина често е била баналната диария. Той предлага решение, което днес не се приема еднозначно от някои кръгове. 
 
Д-р Ернст Моро е роден през 1874 г. в Лайбах (днешна Любляна), тогава Австро-Унгарска империя. Той е най-малкият от 8-те деца в семейството. След смъртта на родителите си Ернст се установява в гр. Триест, където живее неговата сестра. Тук завършва гимназия. После първо записва да учи биология, а след това медицина в Медицинския университет в Грац.
 
След това работи в университетската детска клиника в Грац под ръководството на д-р Теодор Ешерих (откривател на коли бактерии, наречени Escherichia в негова чест).  Д-р Моро последва преместването на д-р Ешерих във Виена и от април 1902 г. до март 1903 г. той работи във Виенската детска болница „Св.Анна” (St. Anna Kinderspital).
 
През 1903 г. той основава във Виена частен дом за кърмачета и детски санаториум. 
 
През 1906 г. д-р Моро е специализант по педиатрия в Мюнхен, в прочутия университет Лудвиг Максимилиан. Той се насочва към изследване на туберкулозата. Неговото откритие е известно като „Моро проба”, която е вид подкожен тест за туберкулоза. 
 
Две години години по-късно става професор в университета в Хайделберг, а неговата работа тук бе оценена  през 2017 г. като „златни години за педиатрията”. Умира на 17-и април 1951 г. в Хайделберг. 
 
Като лекар д-р Моро прави няколко много важни открития: Благодарение на него стана възможно диагностицирането на детската церебрална парализа. По-горе описахме и рефлекса на Моро. 
 
Д-р Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкия организъм. Изобретил е стерилизираната бебешка бутилка и е измислил формула за изкуствено хранене. 
 
През 1908 г. педиатърът предлага  много просто рецепта за овладяване на диария при кърмачета - обикновена супа от моркови. През 1929 г. той въвежда и т.нар ябълкова диета (каша от сурови настъргани ябълки) при диарични състояния при деца. Въпреки всички свои открития д-р Ернст Моро живее скромно и не получава нито една награда, или друго признание. 
 
 

Прочетено 573 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…