All for Joomla All for Webmasters
Гласувайте за „Млад музикант на 2020”
Виена очаквано присъства в биографиите на няколко от номинираните 11 млади изпълнители. 
 
Инициативата е на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.  
 
Националната анкета „Музикант на годината“ се провежда за 30-и пореден път и дава шанс на слушателите да споделят кой от българските музиканти ги е зарадвал и вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година. 
 
Сега за втори път в историята на допитването изборът е фокусиран върху млад изпълнител, като възрастовите граници са до 25 години за инструменталистите и до 30 години за певците, диригентите и композиторите.
 
ДИМИТЪР КОСЕВ – най-младият главен диригент на оперен театър в България
Едва на 28 години, през лятото на 2020 г. той е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера - Русе. 
 
Димитър Косев е роден през 1992 г. в Русе. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е приет в консерваторията “Прайнер” във Виена, където учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер. 
 
Завършва Консерваторията с пълно отличие, когато е на 21 години. Скоро след това се завръща там като асистент на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с ансамблите Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. 
 
МАРТИН ЗАЙРАНОВ - студентът във Виена, който изсвири Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в Музикферайн
Мартин Зайранов е роден през 1999 г. във Варна, в уважавано музикантско семейство.
 
Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненската филхармония, а на 11 вече е млад студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. В момента продължава обучението си при проф. Антон Сороков във Виена. 
 
СТЕФАНИ КРЪСТЕВА – певицата, избрана от Красимира Стоянова и Ина Кънчева за проекта „С усилия към звездите”
Стефани Кръстева е родена през 1994 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Класическо пеене“.
 
През 2017 г. завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
 
Стефани Кръстева е част от Х международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, където има шанса да пее на една сцена с  оперната прима на Виенската Щатсопер Красимира Стоянова.
 
Примата става неин ментор в проекта „С усилия към звездите“ на певицата Ина Кънчева и фондацията ѝ „Културни перспективи“. 
 
Повече за 30-ото издание на анкетата и  11-те номинирани ярки таланти можете да научите ТУК
 
Гласуването e еднократно и продължава до 28 февруари 2021 г.
 .
 
 
 

 

Прочетено 142 пъти Последна промяна от Неделя, 24 Януари 2021 20:17
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…