All for Joomla All for Webmasters
Реплика на римски кораб прави 3-месечен свързващ круиз по река Дунав

Римската лусория носи името „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“)

и е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия).

 

Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники. Материалите са дъб и смърч. 

 

Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност;

 

сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм. 

 

Международният екипaж се състои от гребци от 7 държави, които се сменят на 2 седмици. 

 

Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. 

 

Лусорията започна своето 2 500-километрово приключение на 16 юли тази година. Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, заедно с „римските“ си гребци, стартира своето дълго пътешествие към Черно море!

 

По пътя си корабът пресече и продължава да пресича многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, преди да стигне бреговете на България! 

 

За актуална информация относно плаването на римската лусория в България следете Фейсбук страницата на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (https://www.facebook.com/adodunav) и Фейсбук събитието „Римската лусория „Danuvina Alacris” в България (https://www.facebook.com/events/426396172795258).

 
Прочетено 98 пъти Последна промяна от Понеделник, 10 Октомври 2022 21:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…