All for Joomla All for Webmasters
От 1 ноември 2023 г. Австрия е председател на Стратегията  на ЕС за Дунавския регион
Досегашното председателство бе на Словения.
 
От 1 ноември 2023 г. до 31 декември 2024 г. Австрия ще председателства Стратегията  на ЕС за Дунавския регион. То също е на ротационен принцип и досегашното председателство бе на Словения. 
 
Мотото на Австрия на председателството на Стратегията  на ЕС за Дунавския регион е „Трансформация, създаване на възможности: проспериращ, устойчив и сигурен Дунавски регион“ ("Shaping Transformation, Creating Opportunities: A Prosperous, Resilient and Secure Danube Region”).
 
В София е предвиден концерт на 7.11. 2023 г, от 18.30 ч., в  Софийската градска художествена галерия, с който Австрийско посолство в София и посолството на Словения в София ще отбележат  заедно символичното предаване на председателството на Стратегията на ЕС за Дунавския регион от Словения на Австрия. 
 
Стратегията обединява девет държави членки на ЕС (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения) и пет държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Република Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна), в които живеят 115 милиона жители. 
 
Стратегията обхваща четири основни тематични сфери: свързаност, опазване на околната среда, изграждане на просперитет и сигурност, отразени в тематични приоритетни области, координирани съвместно от определени институции в страните от Дунавския регион, а именно координатори на приоритетни области.

Прочетено 137 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 09:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…