All for Joomla All for Webmasters
Календарът на Мария Тун за 2018 г.
Той е наръчник за всички, които искат да отглеждат продукцията си по биодинамичен начин.
Календарът на Мария Тун излиза за 56-и път. В него са разгледани различните компости, обърнато е внимание за  приложението на копривата, както и е разгледано аме сеитбооборота и отглеждането на картофите.
И както винаги - многообразие от препоръки за градинари, земеделци, пчелари, винари, които искат да отглеждат продукцията си по биодинамичен начин.
Изпращането  на книгата по пощата при заплащане с пощенски запис и по банков път е за сметка на издателите. Заявки се приемат на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на телефон + 359 883478980;
Коя е Мария Тун?
Мария Тун израства във ферма близо до Марбург (Германия). По време на Втората световна война тя работи като медицинска сестра и санитарка. Омъжва се за Валтер Тун – художник и антропософ, работещ като учител по изкуство в едно валдорфско училище, с когото Мария се запознава по време на войната. Чрез него в началото на 40-те години Маря Тун се докосва до биодинамичния кръг на Тюрингия.
Отдадена градинарка, Мария Тун е вдъхновена от антропософията на Рудолф Щайнер и това я мотивира да наблюдава по-старателно своите растения. Като ползва посевния календар на Рулни, съобразен с лунните фази, в продължение на девет години, от 1952 нататък, Мария Тун наблюдава връзката между положението на Луната в зодиакалните знаци и растежа на репичките в зависимост от времето на засяване.
Благодарение на това тя извежда четири различни типа развитие на растенията в зависимост от четирите елемента. Първата публикация по този въпрос излиза през 1963 година като календар на посевните дни.
В системата на Мария Тун растенията се разделят на четири групи. В първата попадат всички плодни дръвчета и житни култури. Във втората са кореноплодните – типичен техен представител е морковът. Логично е тук да са и картофите, но по въпроса още се спори – дали те всъщност са корени, или семе. Трета е групата на листните зеленчуци като зеле, лапад, маруля, киселец. Последна и най-малка е тази на цветните растения – само 3 са познатите, от които именно съцветието използваме за храна – броколи, карфиол и артишок. Тук обаче попадат и всички цветя. Именно в календара се крие отговорът защо ако откъснеш цъфнали нарциси, зюмбюл или лале, във вазата те понякога вехнат за ден, а в други случаи са „усмихнати" и повече от седмица. 
Прочетено 2910 пъти Последна промяна от Четвъртък, 04 Януари 2018 12:40
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…