All for Joomla All for Webmasters
Плетени октоподи в кувоьзите помагат на недоносени деца
Инициативата в Австрия тръгна от Тирол преди 2 години и става все по-популярна в алпийската република, 
дори да няма научни доказателства, че плетените октоподи помагат на преждевременно родените мъничета.
 
Въпреки това се смята, че плетената играчка дава чувство за сигурност и близост на недоносеното бебе в кувьоза. Основната им задача е тя да стои в ръчичката на бебчето, за да не не пречи то с несъзнателните си движения на животоспасяващата апаратура. 
 
Ето как и медицинската сестра Хайди Кьол обяснява присъствието на  играчката  и защо точно трябва да е октопод, а не друга : „Октоподът има пипала. Недоносеното бебче най-често хваща тях, а не сонди и тръбички, с които се поддържат  неговото хранене, дишане и др. функции. Така се предотвратява по-лошото.”
 
За първи път плетени играчки с такава цел са използвани в Дания през 2013 година, когато майка забелязва, че когато я слага до телцето на недоносеното си детенце, дишането му става по-стабилно и се нормализира сърдечния ритъм. 
 
През лятото на 2019 г. болниците в провинция Тирол отправиха призив да се изплетат октоподи и резултатът не закъсня, разказва ORF. В някои клубове на Тирол освен плетени играчки, плетат и дрешки за малограмажните бебета.
 
В Австрия особено  ревностни към каузата са женското сдружение „Магията на шиенето и ръкоделието” с  председател Клаудия Шпайзер.  Те освен играчки, изработват благотворително  и дрешки за недоносени деца, както и за бебета, които умират преди, по време и малко след раждането.. Целта е мъничетата да бъдат изпратени достойно в последния им земен път.
 
Самата Клаудия Шпайзер е била в такава ситуация: майка е на преждевременно родено бебче, освен това има починало детенце, и затова тази кауза й е особено скъпа. Тя е щастлива, че може да помогне на други недоносени деца да преодолеят трудните моменти в кувьоза.
 
Всеки желаещ може да се включи в кампанията на болниците в Тирол, стига играчката да отговаря на определени условия: специална прежда, ярки цветове, и дължина на пипалата -  точно 20 см.
 
Преди да се сложат в кувьоза, плетените октоподи се перат и дезинфекцират. Те са изработени от памук, който се мерсеризира предварително, т.е претърпява обработка по специална технология. В Швейцария вече е издаден наръчник за това  как да се изработи плетената играчка за недоносени деца, така че да е максимално безопасна за тях. В Швейцария също бяха изплетени 10 хил. играчки.
 
В България също бе създадена подобна прекрасна инициатива "Да плетем и шием за недоносените деца". Повече инфо ТУК: 
 
 
 

Прочетено 484 пъти Последна промяна от Събота, 12 Октомври 2019 22:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…