All for Joomla All for Webmasters
Психология на маските
Анализът е на Диана Карабинова, семеен терапевт във Виена.
Бал с маски по време на короната 
 
От  около седмица в Австрия животът е почти както бе преди средата на март: Учениците тръгнаха на училище (с по-различен режим), заведенията отвориха, спазвайки засилени хигиенни условия, по улиците настъпи нормалното за пролетта оживление, по пътищата и магистралите отново е почти толкова шумно, както и преди коронакризата.
 
Лека -полека животът в Австрия – на пръв поглед  се нормализира.  С една видима външна промяна: на всички обществени места, както и в  градския транспорт  сме задължени да носим предпазни маски за лице. 
 
Влизам в една бензиностанция на село, зад плексигласа стои строга жена с маска за еднократна употреба и ми се скарва: „Hier ist Maskenpflicht! („Тук сте задължени да сте с  маска!”) Тогава мислено благодаря на дъщеря ми, която ме върна от вратата:”Мамо, вземи си маска!” 
 
Нашите маски ни ги уши зълва ни, с мотиви на жълти патенца и динени парчета; дъщеря ми получи служебна от книжарницата, в която работи: маска на нежни бледосини каренца, един летен и един зимен вариант с по-плътен плат. Изварява си я прилежно всяка вечер и покрай нея и аз получавам прясно изварена маската си с динени парчета. 
 
Получих и пакет еднодневни от работата, задължена съм да посрещам клиентите си с маска, а в терапевтичния кабинет маските не са задължителни, щом се спазва дистанция от едно бебе слонче помежду ни. 
 
Преди се заглеждахме по лица, очи, крака, сега по... маски. 
 
В ежедневието ни навлезе нова дума и нов предмет, който е точно толкова важен колкото ключът, портмонето и мобилният телефон: едно парче плат, ушито собственоръчно или пригодено от друга част на облеклото като кърпа или шал; или една медицинска маска за еднократна употреба, която познавахме досега предимно от докторските сериали.
 
Коронавирусът ни донесе един аксесоар повече. Вече добавихме ново изречение в речника си преди излизане: “Да не си забравиш маската”.  
 
Думата маска в основното си значение и като първа асоциация означава “Приспособление за скриване на лицето с отвори за очите.“ Произлиза от френската дума „Мasque” и италианската „Мaschera”.
 
Бал с маски, маските падат, обир на банка от маскирани лица, може би това бяха – преди коронакризата да промени живота ни, някои от вашите асоциации при думата маска. 
 
В значението си за ежедневието през последните месеци маската като „предпазно покривало за лицето“ изцяло промени вида на обществените места. Навсяъде в  заведенията за обществено хранене персоналът носи странните нови маски или защитни шлемове.  
 
Но какво се крие зад носенето на маската сега – какви мисли и асоциации отключва у нас? 
 
1.Който не е с маска, е нежелан елемент и заслужава да бъде наказан! 
Разновидност на: "Който не е с нас, е против нас", позната ни от зората на демокрацията в България в друг вариант: Кой не скача е ченге!
 
И ето как правителството в Австрия бързо се включи като регулатор. След като беше обявено, че маската е задължителна и в кои случаи, и след като бяха приети законови разпоредби, то да сте без нея в градския транспорт много бързо води до последствия. Не можете да останете незабелязани и несанкционирани.
 
В най-добрия случай други пътници ще ви направят бързо забележка, ако сте забравили да се маскирате или “омаскарите”. В най-лошия ще ви глобят полицаите за неносене на маска с не съвсем безобидните 25 евро.
 
При по-сериозни нарушения като неспазване на дистанция или влизане в места, обявени под карантина, глобата може да стигне до 50 евро. В Германия само за неносене на маски глобата е 50 евро.
 
2.Ако всички носят предпазни маски за лице, се чувствам субективно защитен(а) 
 
Щом всички го правят, значи има смисъл и сме защитени. Някой по-умен от нас и който се грижи за нас го е решил, затова ще го спазваме. Ако някой е без маска, не се грижи за нас и за себе си.
 
Както е в лозунга на информационната кампания на правителството: „Schau auf dich, schau auf mich!” (” Погрижи се за себе си, погрижи се за мен”) – мий си редовно ръцете със сапун, спазвай ограниченията, носи маска...
 
3.Маската като обединяващ елемент: Ако нося защитна маска, съм като другите и не се набивам на очи 
 
Ако нося маска, съм като всички, хората ме приемат, без значение дали съм чужденец, бежанец, дали говоря развален немски. Спазвам правилата и искам да бъда приет(а). Всички заедно спазваме правилата, всички заедно ще се справим с короната.
 
Или с и без короната ми все тая, просто искам да бъда оставен(а) на мира. 
 
4.Маската като прикритие: Ето сега никой няма да ме познае с тази маска. Особено, ако съм и с шапка. 
 
При тази асоциация защитната маска за лице се доближава най-много до оригиналното предзначение “приспособление за прикриване на лицето”.
 
С тази абсурдно изглеждаща маска съм неразпознаваем(а), мога да правя непозволени неща: например да отида в магазина на конкурентната фирма и да пазарувам абсолютно инкогнито... Мога да отида в кръчмата на другата групичка квартални зевзеци и да си пия там бирата абсолютно безнаказано...
 
5.Маската като индивидуален елемент: Моята маска е не само защита, тя е и statement. 
Разновидност на: Покажи ми каква маска носиш (каква кола караш, какви дрехи носиш…) и ще знам всичко за теб. 
 
- Маската е израз на моята индивидуалност. Или на моя протест.
 
- Моята маска е собственоръчно ушита, имам няколко, които да ми пасват на различните настроения (на различните тоалети).
 
-Моята маска е винаги стандартна хирургическа, еднодневка, която нося единствено и само защото съм принуден(а), и веднага гледам да я изхвърля.
 
- Моята маска е и като моите дрехи – черна, аз съм непрекъснато в траур от тази корона, или пък черното придава на лицето ми повече драма и индивидуалност... 
 
-Аз пък нямам маска, но имам набор от шалове и шалчета, които вършат отлична работа.
 
-Поръчах си специални маски по интернет, от органичен био памук и с продажбата на всяка маска се спонсорира дете от Африка. Аз си купувам маска от Fair Trade и правя едновременно света по-добър.
 
-Аз и моята маска – ние сме неразделни. Тя е навсякъде, но не и по предназначение. Тя е винаги в джоба ми или виси на ухото ми – определено по-добре виси на лявото ми ухо. Обикновено е точно под устата ми, понякога небрежно през врата като шалче.
 
Или като аксесоар на ръкава – хваната на двете си уши през китката. Или носена с два пръста през ушите като малко чанте... Или през челото като превръзка, но не, нямам нужда от санитар! Човек с маска, това звучи гордо! 
 
6.Маската за еднократна употреба като ненужен боклук, изпушен фас, използван презерватив 
 
Маската еднодневка е свършила работата си и е време да бъде изхвърлена. Но често не достига мястото по предназначение, кофа или кошче за боклук.
 
Сега маските еднодневки по земята са повече от цигарените кутии - те са новите фасове. Напомнят ни, че сме задължени да не забравяме всичко останало, което сме научили досега – за разделянето на боклука, за избягването на голямо количество боклук, за опазването на околната среда и разумното разполагане с ресурсите.
 
Затова животът по време на корона е като животът преди корона – отговорни сме най-вече за собствените си дела. Предпазната маска за лице може би най-вече психологически ни предпазва от евентуална зараза с вируса. Затова бъдете здрави, носете си маските и бъдете отговорни. 
 
 
 
 
Визитка:
Диана Карабинова е семеен психотерапевт. Обучавала се е във Виена, в австрийския работен колектив за системна фамилна терапия и системни изследвания. 
В момента работи в Института за партньорска и семейна терапия (Institut für Paar und Familientherapie) към Виенските социални грижи.
Специализирала е в работата с бежанци и интервенции при кризи, както и при работа с двойки при проява на насилие. 
За контакти:
Mag.a Diana Karabinova
Psychotherapeutin (Systemische Familientherapie)
+43 699 194 26 194
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.diana-karabinova.at

Прочетено 364 пъти Последна промяна от Вторник, 26 Май 2020 14:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…