All for Joomla All for Webmasters
Как личните асистенти да си запазят опорно-двигателния апарат здрав?
Д-р Атанас Кацаров със съвети за една от най-натоварените професии в Австрия. 
 
Д-р Кацаров, какви здравни проблеми най-често могат да са появат при личните асистенти, на които често се налага да вдигат своите пациенти? 
 
-Въпреки напредъка на медицинската техника за обгрижване на болни в лечебни заведения, то винаги остава една персонална грижа у дома, която не може да се замени от роботизирани и полуроботизирани устройства.
 
Ето защо често лични асистенти се оплакват от проблеми в опорно-двигателния апарат на горните крайници, гръбнака и кръста. Става дума за лумбалгия (болки в кръста), дископатии (болести на междупрешлените дискове), артроза на гръбначния стълб, тендовагинит (болки в китките или раменете поради еднообразни движения), ишиас, шипове.
 
Както виждате, патологията е изключително разнообразна. Болката и хроничното възпаление са най-често срещаните патологични промени. И естествено, тези хора в един момент търсят лекарска помощ, за да решат здравните им проблеми. И първата им реакция е да пият някакво обезболяващо?
 
Грешка ли е вземането на аналгетиците?
 
-В много голяма част от случаите не е. Но трябва да се лекува засегнатото място, а не само болката. Трудно е да се каже как веднага може да се излекува оплакването, още повече, че артрозата например е хронично заболяване.
 
Така, че на първо място се започва с противоболковите средства (аналгетици), както и противовъзпалителните препарати:  мехлеми, таблетки, като се включват лечебна физкултура,  физиотерапия, различни типове масажи. 
 
Плуването е много добър спорт, който се препоръчва в тези случаи. Умерени упражнения за укрепване на мускулатурата.  Носенето на удобни обувки и стелки за правилно позициониране на тялото и краката, особено, когато се налага да се стои дълго време прав. 
 
За какво трябва да внимават личните асистенти, когато обгрижват своя пациент?
- В голяма част личните асистенти са професионалисти. Трябва да се внимава с редовното смяна на чаршафите като се има предвид, че голяма част от декубиталните рани стават точно от това. Напр. трохи по чаршафи полепват в зоната на гърба на пациента, която не е добре кръвоснабдена.
 
Те се превръщат в хранителна среда за бактериите, плюс топлината, излъчвана от тялото и механичният натиск на неподвижността , всичко това става предпоставка за появата на декубитални рани. 
 
Личните асистенти трябва да съблюдават позицията на краката, а също и на ръцете, за да не ги преуморяват. Те трябва да правят упражнения за укрепване на мускулатурата. В интернет могат да открият комплекс от упражнения за изправителна гимнастика или лечебна физкултура.
 
Много ефикасни и са т.нар тренировки със собствена тежест: напр. набиране на лост. Това упражнение доби голяма популярност през последните 90 дни, когато бяха въведени карантинните мерки заради коронакризата. Вариантът е набиране на лост над вратата. 
 
 При оплаквания личните асистенти към кого да се обърнат: към ортопед или към трамватолог, предвид на това, че в Австрия специалностите са разделени?
 
-По-скоро трябва да потърсят ортопед. Когато обаче става въпрос за остро възникнало състояния, а не за хронично заболявания, напр. травматични болежки : навяхване, счупване, изкълчване на ръка/ крак, извъртане на ръката, заради непреценана тежест.  В другите случаи, когато е налице обостряне на хроничен процес в тялото се обръщат към ортопед. 
 
Това е напълно възможно, когато става въпрос за често повтарящи се движения. Напълно е възможно някои от оплакванията да се прояват след преспиване. Но в голямата си част , при хора, които упражняват тази професия, нещата стават постепенно, а не изведнъж. 
 
Дайте още съвети на тази група работещи в Австрия. 
 
-Да бъдат внимателни. Да намерят най-лесният и най-удобният за  тях начин за всички тези движения за повдигане, обръщане, подпомагане,  да изградят някакъв стереотип от правилни движения, при които да не натоварват толкова много опорно-двигателния си апарат.
 
Пример с хамалите: вдигат бавно, ползват помощни средства, клякат, не се навеждат напред. При вдигане на болен не трябва да се прави от кръста, а от бедрата, с леко приклякане, защото човешкият скелет е така устроен, че тежестта трябва да бъде максимално близка до тялото, до центъра на тежестта на човека, това е правило от физиката. 
 
Препоръчвам още правене на всякакви упражнения всеки ден, поддържане на добра спортна форма е от плюс. Който е в по-добра спортна форма се справя с тежести, дори и по-големи от собственото му тегло, отколкото тези, които само работят. Защото при работа се натоварват само едни и същи мускулни групи, трябва да има баланс. 
 
При теб , д-р Кацаров, на какви услуги могат да разчитат?
 
-На всичко, свързано с оперативно и неоперативно лечение в областта на ортопедията и травматологията., и при всички тези състояния, ако се намират по това време в България.  Пациентите са с болка , можем да реагираме бързо, в съвсем кратки срокове.  
 
Може ли да се каже, че австрийското светило проф. Граф е сред твоите учители в ортопедията?
 
-Да, специално за подхода и ехография на новородените. С него имаме лично приятелство. 
Визитка:
Д-р Атанас Кацаров (45 г.) водещ български ортопед-травматолог. 
 
Специализирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, САЩ.  Говори свободно 5 езика. Има повече от 40 публикации и многобройни участия в специализирани конгреси. През 2018 г.  и 2020 г. доц. д-р Кацаров получи приза от Best Doctors на вестник "24 часа" - лекарите, на които вярваме. 
 
Преди дни д-р Кацаров отново бе във Виена, предстои му отново специализация в болница Шпайзинг. Поддържа постоянна връзка с австрийските си колеги, често се виждат и на обучение в чужбина, напр. САЩ.
 
Много от българските деца, които идват на лечение в Шпайзинг,  идват после и на някои контролни прегледи при него. Същото, което правят австрийските му колеги, се прави и от д-р Атанас Кацаров, т.е поддържа се европейско ниво в ортопедията и травматология. 
 
Д-р Кацаров е роден в София, завършил е Медицински университет- София.  През 2003 г. взема специалност по ортопедия и травматология.  Придобива докторска степен през 2005 г., след защита на дисертационен труд. 
 
За контакти:
Д-р Атанас Кацаров,
МЦ „Ортомедика“, . София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
+ 359 88 745 62 77 
 
  
 
 

Прочетено 2722 пъти Последна промяна от Сряда, 10 Юни 2020 22:01
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…