All for Joomla All for Webmasters
Българи, трансплантирани във Виена – със свой спортен наръчник
Автор и съставител на ценното пособие е Стефан Тамбуев, публицист, издател и председател на сдружение „ Пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.
 
Българи, трансплантирани във Виена и членове на сдружение „Пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация” участваха в създаването на първия по рода си наръчник в България с упражнения за хора с присаден бял дроб. 
 
Това е книга с гимнастически упражнения за пациенти, които са преминали или им предстои белодробна трансплантация. Лечебната гимнастика е подбрана на базата на придобития от самите пациенти опит в АКН-Виена, белодробния санаториум Хохейг в Алпийските Алпи и универститеска болница „ Лозенец”-София. 
 
Автор и съставител на ценното пособие е Стефан Тамбуев, публицист, издател и председател на сдружение „ Пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.
 
През януари 2014 г. с неговата операция се положи началото на белодробните трансплантации за български пациенти в АКН-Виена, което бе спряно през 2019 г. 
 
Ирене Дикова, трансплантирана в АКН-Виена през март 2017 г. Младата жена представя лечебна гимнастика за белодробен тонус, които включват упражнения  с шведска стена, с гумена лента, с фитнес топка.
 
Само eдна година по-късно Ирене е първата българка с белодробна трансплантация, която участва в Европейското първенство на хора с присадени сърца и бял дроб в Линяно, Италия. Оттам тя се връща с 2 медала: един златен – от тенис на корт и един бронзов – от тенис на маса. Ирене живее и работи във Виена. 
 
Наталия Маева, трансплантирана в  АКН-Виена през март 2016 г. Тя представя своя набор от упражнения за увеличаване на белодробния обем, за раздвижване на кръста и раменния пояс, за подобряване на коремното (диафрагмено) дишане.
 
Наталия е председател на Националната пациентска организация, председател е на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония. От май 2020 Маева е пациентски представител (еPAG) в Eвропейската референтна мрежа за бял дроб, която обхваща 9 групи редки белодробни  заболявания. 
Илияна Христова, трансплантирана в АКН-Виена през 2019 г.  Тя показва своята гама от упражнения за укрепване на цялостната мускулатура, упражнения със стол и греда. 
 
Мартин Горбан, първият трансплантиран българин в университетска болница” Лозенец”-София (бивша Правителствена ).Той представя лечебни упражнения със стол и гири. 
 
В книгата са представени и екип от български лекари, които неотлъчно се грижат за трансплантираните пациенти в България.
Наръчник стана възможен благодарение на финансовата помощ на ГлаксоСмитКлайн.

 .
 
 
 

 

Прочетено 208 пъти Последна промяна от Неделя, 21 Март 2021 16:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…