All for Joomla All for Webmasters
В Австрия откриха сезона и на ревена

В алпийската република го боготворят, наравно с мечия лук, мака, аспержите.

Сезонният  (Rheum rhabarbarum) е на почит в Австрия. Има защо: 100 г замразен ревен съдържа 21 калории, 0.11 мг мазнини, 1.8 г фибри, 94 мл вода, 1.1. г захари, 0.55 мг белтъчини, 0 мг холестерол.
Растението се отглежда лесно като зеленчук и е от сем. Лападови. 

 

Думата Rhabarber в буквален превод означава чуждестранен корен: rheum- корен, barbarus-чуждоземен. При неговото внасяне в Европа, в немските думи той се появява през Италия- rabarbaro , и от френското- rhubarbe. 

 

Родината на ревена са Хималаите. През 11-и век са познати добре лечебните му свойства и е внесен от Централна Азия или Китай чрез арабската медицина и лечителската школа на Салерно, Сицилия през средните векове. Само че тогава не се ползваха стъблата, а само корените му за приготвяне на медикаменти. 

 

През 16-и век ревенът е отглеждан и в Русия, откъдето през 18-и век е бил разпространен и в други части на Европа. През Франция и Нидерландия зеленчукът се появява и в Англия през 1753 г. Първо е бил засаден професионално в градини на Челси и Йоркшир.

 

Откриваме го и във Франция през 1848 г., откъдето на север и на юг се разпространява още из Стария континент. 

 

През 1937 г. в Германия са били засадени 1700 хектара, докато през 1993 г.- едва 350 - 400 хектара. През 1947 г. в САЩ ревенът бе презентиран като …плод. 

 

В наши дни  в немскоговорящото пространство зеленчукът си остава най-много познат и тачен: за компот, за сладкиши, дори за плодово вино.
В филма "Jetzt schlägt's 13 Rhabarbe"r се пее следният рефрен:

Rhabarber-Rhabarber-Rhabarber das ist kein ägyptischer Gott... Rhabarber-Rhabarber-Rhabarber das ist nur ein saures Kompott... 

 

Растението е многогодишно и лесно за отглеждане. Дръжките се използват за гарнитура, супи, сосове, сладка, компоти. Берат се май-юни, когато са млади. После загрубяват и имат лико. 

 

Използваемата част на ревена съдържа голямо количество минерални вещества, пектин, нишесте и танини. Ревенът е много богат на витамини от В групата, витамин С, каротин, калций, натрий, желязо и фосфор. 

 

Зеленчукът се употребява и като слабително и общоукрепващо средство при анемия и туберкулоза, склероза и артрити. Той влияе добре и на стомашно–чревния тракт, помага на работата на дихателната система.

 

Стъблата му съдържат фибри, които понижават нивата на холестерола. Ревенът също е богат на антиоксиданти, като благодарение на антоцианите получава в някои части по стеблата червен цвят. 

 

Употребата на ревен в големи количества не се препоръчва при остри възпалителни процеси на стомаха и червата, захарен диабет, подагра, ревматизъм, бременност; също така, при проблеми с бъбреците и жлъчния мехур заради високото му съдържание на оксалова киселина.

 

Не увивайте дръжките на листата в алуминиево фолио дори за кратко съхранение, по-добре е във влажна кърпа, съветва австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at. 

 

В интернет могат да се намерят много и разнообразни рецепти с ревен, най-многобройни са за сладкиши и компоти.

Светлана Желева

Десислав Паяков

  .
 
 
 

 

Прочетено 142 пъти Последна промяна от Сряда, 18 Май 2022 10:47
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…