All for Joomla All for Webmasters
Чешки Крумлов-още една перла в съседство

Това приказно градче, което пази духа на Средновековието е само на 2 часа път от Виена. Екскурзоводите казват, че това е вторият най-посещаван град след Прага в Чешката република. „Истинска перла“, добавяме ние. 

 

Град с много атмосфера и традиции, по-жив от всякога и кацнал над р. Вълтава, която прави живописни завои около него. Това е Чешки Крумлов, на немски ще го срещнете като Krumau. Очакват ви сърдечни хора и много забележителности. 

 

Масивният замък “Чешки Крумлов“ е един от обектите, който непременно трябва да посетите. Той е и първата голяма сграда, която се забелязва при пристигане в града. И отдалеч, и отблизо се откроява ясно основната сграда, построена около 1240 г. от благородниците Розенберг, която по-късно, през 17-и век става притежание на други аристократи - фамилия Шварценберг.

 

Замъкът е обявен от ЮНЕСКО за световно-културно историческо наследство. 

 

Пешеходният тур започва с красиви пейзажи от и над р.Вълтава, която в топлите месеци се оглася от стотици лодки и туристи, които търсят разхлада в жегите. 

 

Църквата Св.Вит също ви очаква. Готическият храм крие своите тайни, и едно от тях е в подземията му, където почиват останки на двете благороднически фамилии, свързани с управлението на града. 

 

Тук е и международният музей Егон Шиле, посветен на големия виенски художник. Скандалният творец не успял тук да намери признание за своето изкуство, дори напротив, бил одумван и нежелан в града заради картините си с голо тяло, които рисувал и бохемския си начин на живот. 

 

Не пропускайте и местния музей, направен в духа на мадам Тюсо. Той се нарича Музей на восъчните фигури и посетителите наистина се забавляват вътре.

 

Първо ви посреща ви огледалото на илюзиите, ще видите как е изглеждала типичната страноприемница в града не само като бит, но и с много шумове и харатерна, местна музика, Голен, пажът и кралят, храбрият войник Швейк, Томаш Масарик и много още. 

 

В града е имало още латински колеж, който е бил музикално училище, а сега е превърнат в модерния хотел Ruze. 

 

Добре е да намерите време и за бароковия театър, а също и за Музея на марионетните кукли. 

 

Чешки Крумлов кипи от музикални събития и е истинско щастие да попаднете там по време на Бала на розата. 

 

Знаете, не ви разказваме и показваме всичко, за да останете любопитни, да пътешествате и сами да откриете своите местенца в тези дестинации!

 
  .
 
 
 

 

Прочетено 87 пъти Последна промяна от Понеделник, 01 Август 2022 22:16
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…