All for Joomla All for Webmasters
Какво е интраоперативната радиотерапия (ИОРТ) при лечение на ранен карцином на гърдата?

С помощта на методът са успешно лекувани повече от 45 хил. пациенти

в над 250 центъра в 38 държави, вкл. в Австрия и България. 

 

Проф. Jayant Vaidya – хирург-онколог от University College London е пионер в приложението на ИОРТ и един от тримата учени, разработили техниката през 1998 г.

 

По неговите думи, последните данни са за впечатляващи дългосрочни резултати и локален контрол след приложение на метода.

 

Наблюдението се основава на клинично проучване TARGIT-A с над 10-годишен период на проследяване, в което участва и българската болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“- София с много излекувани пациентки.  

 

В Австрия методът е въведен рутинно напр. в Линц - Ordensklinikum Linz Barmherzige Schwestern, както и в университетската клиника в Залцбург

 

Проф. Vaidya изтъква преимуществата на ИОРТ, сред които са:

• Съвременна, иновативна, лесноприложима, безопасна и икономически ефективна методика с отлични терапевтични и козметични резултати;
• ИОРТ е едноетапна процедура, извършена по време на самата оперативна интервенция; 

 

• ИОРТ осигурява индивидуализиран подход, който намалява смъртността, дължаща се на други придружаващи заболявания;
• ИОРТ спестява време и ресурси и позволява повече пациенти да избегнат извършването на мастектомия (отстраняване на млечната жлеза при рак на гърдата); 

 

• С помощта на ИОРТ са успешно лекувани повече от 45 000 пациенти в над 250 центъра в 38 държави. 

 

Методът е въведен успешно в рутинната клинична практика при лечение на ранен рак на гърдата при пациентки за които е преценено, че е подходящ. При ИОРТ се извършва лъчелечение по време на самата операция за премахване на тумора на гърдата.

 

Техниката използва еднократна висока доза нискоенергийни Х-лъчи (max 50kV), приложени в туморното ложе веднага след хирургичното отстраняване на тумора. Едно от главните предимства на иновативната техника е, че успява изключително прецизно да насочи и достави необходимата лъчетерапевтична доза само на мястото на отстранения тумор.

 

По този начин се запазват околните здрави тъкани от всички вредни последствия, които се проявяват при стандартното облъчване. Процедурата е не само по-щадяща, но и пести времето на пациентите, тъй като по този начин се избягва по-нататъшното лъчелечение, което иначе продължава 25 дни. 

 

Строгата селекция кои пациентки са подходящи за терапията се извършва въз основа на международно признати критерии от мултидисциплинарен екип в който влизат различни специалисти - хирурзи, онколози, лъчетерапевти и др. 

 

Междувременно бе съобщено, че нова активна съставка свива мозъчните метастази при рак на гърдата. 

 

Австрийско проучване, ръководено от Виенския медицински университет, отваря нова перспектива в терапията и изследванията на рака. 

 

Изследователският екип установи, че мозъчните метастази при пациенти с рак на гърдата частично или дори напълно регресират благодарение на нов клас активни съставки.

 

Химическото съединение на антитела и химиотерапия отваря напълно нова перспектива в онкологичните изследвания и целевата терапия.

 

Резултатите са публикувани в престижното списание Nature Medicine и се считат за новаторски в лечението на мозъчни метастази, които са често усложнение при ракови заболявания. 

 

Проучването включва 14 жени и един мъж с HER2-позитивен рак на гърдата и мозъчни метастази, при които за първи път е приложен нов терапевтичен подход с използване на активното вещество Trastuzumab-Deruxtecan (T-Dxd), съобщи Ойроком-ПР ,част от мрежата за международни връзки на Община Виена 

 

Резултатът е обнадеждаващ: при 73,3% от пациентите метастазите са намалели, а при двама души (13,3%) вече те не открити с образни методи. Установена е и добра поносимост: нито мозъчната функция, нито качеството на живот на болните се е влошило.

 

Освен това T-Dxd вече е одобрен в Е . за лечение на неоперабилен или метастатичен HER2-положителен рак на гърдата и може да се използва незабавно за лечение. Това е химично съединение на антитяло срещу HER2 (трастузумаб) и химиотерапия (дерукстекан).

 

Досега не беше известно дали то е ефективно при мозъчни метастази, но настоящето изследване откри такива възможности, а е вероятно съединението да бъде използвано и при мозъчни метастази на други видове тумори.

  .

 
 
 

 

Прочетено 189 пъти Последна промяна от Четвъртък, 25 Август 2022 18:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…