All for Joomla All for Webmasters
Австрия е против разширяването на Шенген с България, Румъния и Хърватия

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния,

 

които са членки на ЕС, предаде БТА, позововайки се на ДПА и австрийския вестник "Курир". 

 

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки. 

 

„Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласуване разширяване" (на Шенгенското пространство), заяви пред вестник "Курир" австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия. 

 

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната.

 

По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС. 

 

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември 2022. Решението трябва да бъде взето с единодушие. 

 

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни. 

 

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

 
 
Прочетено 245 пъти Последна промяна от Четвъртък, 24 Ноември 2022 16:28
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…