All for Joomla All for Webmasters
Бум на скарлатина в Европа, вкл. в Австрия и България

Световната здравна организация предупреди за повишена заболеваемост.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за повишена заболеваемост от скарлатина при децата, както и за усложнено протичане на заболяването в редица страница на Европа - Обединеното кралство, Нидерландия, Франция, Ирландия и др. , дори и смъртни случаи. 

 

В средата на януари 2023 г. от Детската клиника в Грац коментираха, че според тях няма повече заболели от скарлатина, отколкото преди ковид пандемията. 

 

В Щирия обаче отчитат масивна епидемия от скарлатина. „Не сме виждали заболеваемост с подобен интензитет през последните 10 години“, коментираха от Камарата на лекарите в Щирия. От скарлатина боледуват най-често децата между 2 и 8 години.

 

Наричат я болестта с "малиновия" език, заради силното зачервено гърло и алено оцветения език. Тя се причинява от стрептококова инфекция. Този вид бактерия се среща често при хората и не е задължително да се развие към скарлатина, като по-често предизвиква ангина или фарингит. 

 

Симптомите на стрептококовата инфекция започват с температура над 38,5 градуса, отпадналост, болки в гърлото и увеличени лимфни възли. Няколко дни по-късно се появява аленочервен обрив по долната част на тялото, а езика става малиновочервен. 

 

При преболедуване не се получава имунитет и по-късно като възрастен, човек пак може да се разболее от болестта, счита се, че тогава тя протича и малко по-тежко. 

 

Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, чрез пръските, които се отделят при говор, кихане, кашлица, пеене. Предаването може да настъпи и по контактно-битов път чрез детски играчки, храни и предмети от ежедневието. Инкубационният период е най-често 2-5 дни. 

 

Скарлатината се лекува с антибиотик, обикновено от групата на пеницилините, изцяло под лекарски контрол.
При заболяване е препоръчително да се ограничат контактите с други хора, доколкото е възможно.

 
Прочетено 434 пъти Последна промяна от Сряда, 08 Февруари 2023 18:19
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…