All for Joomla All for Webmasters
15 години в Рудолфинерхаус

„Времето лети, кога минаха тези 15 години в Рудолфинерхаус.

Първите 10 години в елитната частна болница сякаш се изнизаха по-бавно, но изведнъж осъзнах, че тези 5 години отгоре бяха се изтъркулили като миг“, споделя Миглена Делчева от Виена. Преди дни тя и нейни колеги бяха наградени по време на Годишната среща на работещите в лечебното заведение за дълго прослужените години тук. 

 

Тя е познато име сред българската общност в Австрия. Прекрасната Меги е завършила германистика в Шуменския университет, но в един момент от живота си избира да работи като медицински секретар, за да има наистина достатъчно време за семейството си. Днес Меги признава, че не би си сменила работата в болницата и дори мечтае един ден …да се пенсионира тук. 

 

Всъщност в лечебното заведение има хора, които работят тук четвърт век, които също са отличени с грамоти за лоялността и задържането си на работа тук. 

 

Меги ги усеща като „едно голямо семейство“. Същото го казват го и австрийските й колеги. Здравословна е и атмосферата между колегите, почти не се чува някой да обсъжда или да злослови по адрес на някого. В малката бутикова болница връзките му колегите са много по-тесни, отколкото ако лечебното заведение би било от ранга на АКН. 

 

"Бях единствената чужденка, която работеше като медицински секретар", спомня си тя. Професията й носи много удоволствие. С всяка изминала година се увеличават и българите, които работят тук, вече са петима. 

 

В Рудолфинерхаус работата никога не спира и болницата се променя много и непрекъснато. Лечебното заведение се обновява, появяват се нови сектори, ремонтират се отделения, появяват се нови лица и кадри. 

 

Интересното е, че всяко отделение носи името на известен лекар, само родилното отделение е на името на кронцпринц  Рудолф. „Station Wilczek Parterre+ Wilczek 1, двете отделения са заедно, с един тим. Моето отделение има Schwerpunkt Gynäkologie und HNO (УНГ), а горното отделение е с Schwerpunkt Urologie und Innere Medizin.

 

Отделението, в което съм аз има 13 стаи, две от тях са с по 2 легла, а останалите са самостоятелни стаи. Горе има още една стая в повече, т.е 15 легла са долу при нас, но имам и една стая, която я използваме за временно настаняване! Стаите ни са големи, комфортни, с хубави тераси, които гледат към вътрешната градина на болницата“, не спира да сипе хвалебстия Меги. 

 

В отделение уши-нос-гърло са започнали да правят операции на деца над 2 годинки, което внася нов момент в обслужването и грижата за малките пациентчета. Известната частна болница, в която се лекуват и много българи, макар и да няма детско отделение, с участието на външни лекари педиатри предлага и тази грижа. Водещо за отделението, в което работи Меги, остават обаче гинекологичните операции. 

 

Меги се шегува, че понякога е толкова натоварено в клиниката и всички легла са заети, че старият и новият пациент буквално се разминават на вратата на болничната стая. 

 

Рудолфинерхаус има достатъчно пациенти, и това, което привлича и толкова много частни пациенти тук, е именно несравнимото обслужване - не толкова и само като материална база, а като медицинска и здравна услуга, грижа и проследяване. 

 

Лечебното заведение има собствено училище за подготовка на медицински сестри, които направо се вливат в работата му. Обучението им продължава 3 години. 

 

От скоро са въведени и PflegeassistentIn, предвид на нарасналата работа и огромната натовареност и на медицинските сестри. 

 

Разбира се, генералните проблеми в здравеопазването се усещат и тук: недостиг на кадри и особено на медицински персонал, текучество, но при внимателен маркетинг всичко се променя. 

Честито, Меги и от нас!

Прочетено 815 пъти Последна промяна от Четвъртък, 18 Май 2023 10:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…