All for Joomla All for Webmasters
„Wo ist Walter?“
Какво е Wimmelbuch? Става дума за игра в която генерациите се свързват. 
Wimmelbuch 
Тези книжки на немски се наричат така (wimmeln, което означава шавам), защото в тях като малки мушички или насекоми има много детайли в нарисуваните картини. Задачата е да се намери едно определено лице.
 
Най- известната Wimmelbuch е „Къде е Валтер?“ („Wo ist Walter?“) на Мартин Хандфорд.Той е млад мъж, с големи очила, червена шапка, пуловер на райета и шал. 
 
Друга любима книга на виенските деца бе „Wo ist Fips?“ , където целта е да се открие едно орангутанче. Заедно с него има и още няколко фигури, които обаче не е толкова лесно да бъдат открити.
 
Става дума и за едно момиче, което свири на контрабас, за едно момче с колело и т.н. И това е интересно, че изведнъж в картината се вижда плаж и въпросното момиче стои върху своя контрабас и се спуска по водна пързалка с него. Всяко дете може да си избере кого първо да търси. 
 
Малко предистория
Тези книжки обаче ги е имало под формата на …картини. Откриваме ги напр. при холандския художник Питер Брьогел Стария (Pieter Bruegel the Elder), който си направил труда да събере много холандски поговорки в една огромна картина. 
 
В нея различни хора правят странни неща: на един мъж му дават синьо палто, което е метафора на  холандската поговорка за рогоносец. Да закачиш на някого синьо палто ще рече, че жена му изневерява. И докато в Италия и България хората директно назовават това деяние, то в Холандия се изразяват много по-меко.
 
Друг мъж пък си удря главата в стената, което е метафора на една поговорка, която я има и на немски: Mit dem Kopf durch die Wand. 
 
Това вероятно е било любимо занимание на богати холандци, които се събирали на вечеря, и след пищно хапване и пиене, се надпреварвали кой да отгатне колкото си може поговорки, скрити в картината. След успеха на тази картина, холандският майстор на четката нарисувал детски картини с най-прочутите игри. Времето е 16 век.
 
Изкуството се превръща в книгопечатане
Интересът към Wimmelbuch през десетилетията е постоянно голям, те започват особено масово да се предлагат през 60-те години на 20-и век.
 
„Wo ist Walter?“остава и до днес най-познатата Wimmelbuch, идва от Америка и има многобройни преводи. След създаването си е преведена веднага на 22 езика в над 33 страни и има 43 млн. продадени екземпляра. 
 
На немски е „Wo ist Walter?“, на англ. Where's Wally?, в Америка и Канада Where's Waldo?, във Франция- Чарли (Où est Charlie ?, в Норвегия- Вили, на испански- Вали, (¿Dónde está Wally?), Ubaldo е в Италия, Holger -в Дания,  Vallu – във  Финландия. 
 
Думата за  Wimmelbuch идва от немския и навлиза в английския - Wimmelbook. Типичното за тези книги е големият формат, по-голям и по-широк от А4. Те се изработват от дебел картон, защото деца и възрастни многократно ги прелистват. В по-старите издания има увод с обяснителен текст. 
 
Във Фейсбук също се прави опит да се пускат подобни картини: напр. открийте котката, скрита сред къщи. И с това задачката свършва. Докато във  Wimmelbuch не просто се търси един герой, но и може да се види той какво прави, главен герой ли е или не и т.н. 
 
Wimmelbuch е подходящ за деца от 1.5 годинки нагоре. Тези книги се смятат за педагогически много ценни, защото не са само за деца, но и на възрастните им е много интересно. И докато редица детски филмчета са направени така, че на родителите им е скучно, защото са прекалено детски, то в други сериали пък има сцени, които децата не разбират, защото са подходящи за родителите.
 
Това е хубавото на  Wimmelbuch, че такива компромиси не е необходимо да се правят. Защото става дума за игра в която генерациите се свързват. 
 
Напоследък има и видеоигри. Те са на същия принцип, както и книгите. Само, че при видеоигрите има хронометър, който отмерва времето за което трябва да се открие Валтер напр. При  Wimmelbuch това го няма и е затова е далеч по-приятно, няма натиск за време и бързане.
Десислав Паяков

 

Прочетено 377 пъти Последна промяна от Вторник, 05 Септември 2023 00:43
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…