All for Joomla All for Webmasters
По-тежък ли е грипът през 2024 г. от миналата година?

Освен грип, в момента циркулират и други вируси – риновируси, Ковид 19, аденовируси, особено активни са херпесните вируси и други.

Сезонните инфекции на дихателната система протичат по-тежко, именно защото организмът често бива атакуван от комбинация от два вируса, според някои специалисти. Единственият начин да се справим с това е имунната ни система да бъде подкрепена и да не използваме антибиотици за самолечение.

 

От 10 януари 2024 г. в Австрия има официално грипна вълна, потвърдиха от Медицинския университет във Виена въз основа на нарасналите доказателства за наличие на грипни вируси в клиничните проби.
Още през изминалите седмици беше регистрирано нарастване на вирусната активност като в момента циркулират главно грипни вируси тип А (H1N1).

 

Грипната вълна продължава във Виена. В петата седмица на 2024 г., т.е в началото на февруари новозаразените в Австрия са 14 950 души, една седмица по-рано -са били почти 20 хил. души , като в цифрата влизат заразени с инфлуенца и грипални инфекти, съобщават местните медии.
В Грац грипната вълна също продължава - от 4 хил. новозаразени през миналата седмица цифрата скача на 6 хил. души през тази.

 

За втора поредна година след корона пандемията грипната вълна се разгръща отново.
Прогнозите са, че след средата на месеца заболелите ще започнат да намаляват, но болни ще има чак до април макар и случаите да са вече съвсем малко. В момента освен грип върлува и ковид, но грипът доминира. Обикновено усложненията от грип е развиване на бронхопневмония, често болните трябва да се справят и с упорита остатъчна кашлица.

 

Основният симптом, който забавя възстановяването от сезонните дихателни инфекции, е кашлицата. Понякога тя продължава седмици наред след преболедуването. Много от пациентите на антибиотик са разочаровани, че и след антибиотичния курс, проблемът с кашлицата продължава.

 

Вече се предлагат и Influenza-Schnelltest, които да покажат какъв вирус ни е разболял.

 

Грипът е инфекциозно респираторно заболяване, което се причинява от инфекция с грипен вирус. В Европа грипът се проявява през зимата под формата на сезонни грипни епидемии.

 

Типичните симптоми на грипноболните са: повишена температура или треска; главоболие; болка в мускулите; общо чувство на неразположение; хрема; възпалено гърло; кашлица.Тежестта на заболяването e много различна — от леко протичане до тежко заболяване.

Прочетено 562 пъти Последна промяна от Неделя, 11 Февруари 2024 17:17
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…