All for Joomla All for Webmasters
Протези за домашния любимец: мисията възможна и в Австрия, и в България
Проходилки за контузени животни правят както ветеринарни специалисти, така и хора с големи сърца.
Българският котарак Пух влезна в световния новинарски обмен, след като получи биотоник протези за задните си крачета от своя лечител - ветеринарният лекар д-р Владислав Златинов от Централна ветеринарна клиника в София.
 
Това е новост, която се случи за първи път в България, а също и в страните от Източна Европа, разказва Австрийската осведомителна агенция. 
 
Задните крачета на котарачето са ампутирани след уличен инцидент. Следва 2 операции за протезиране и рехабилитация и 10-месечния Пух отново може да тича. 
 
Протезирането с бионик импланти е най-модерният вариант, който първо се прилага в хуманната медицина. Първата такава операция е направена в САЩ. Във Великобритания методът е въведен от проф. Ноел Фицпатрик.
 
Веднага след това я прави и българският ветеринарен лекар д-р Златинов, още през 2017 г. 
 
Протезите се поставят на домашни любимци, които се пострадали при инцидент или от туморно заболяване. В такива случаи най-често се налага ампутиране на крайниците им. 
 
След Пух, още 2 котки и 1 куче в България бяха оперирани и им бяха поставени импланти. 
 
Във Виена също има една специализирана ветеринарна клиника – на  чаровната Мириям Мадер. Тук се поставят ортези, протези, проходилки на контузените домашни любимци, както и бандажи. 
 
Хора с големи сърца
Над 20 парализирани кучета и котки проходиха благодарение на механик от Русе. От половин година Димитър Димитров изработва безплатно индивидуални проходилки, за да могат парализираните животни отново да се разхождат, разказва БНТ. 
 
През деня Димитър се занимава с оптичен тунинг на коли, а вечер създава „крака” за болните животни. 
 
„Количката не може да реши проблема на животното, но може да му помогне за два- три часа дневно. Тя е само някакво средство, за да може да се движи, да си тренира мускулите... Част от деня да прекара в нея, за да се избегнат и малко раните от залежаването”, добавя сърцатият механик. 
 
Всяка количка, изработена от Димитър си има име. “Бари”- носи името на първото куче, за което е направил приспособлението. 
 
„Не съм ги броил, но мисля, че с проходилката, която правя стават 21. Малки, големи, най-голямата е за 50-килограмово животно. Най-малката е за едно мъничко пинчерче.”, добавя Димитър Димитров. 
 
И докато за една фабрично произведена количка цената започва от 300 долара, то частите за проходилките на Димитър са около 15 лева. А в благородната кауза се включват и приятелите му, които събират части - колела, ремъци и тръби. 
 
 
 

Прочетено 1535 пъти Последна промяна от Неделя, 07 Февруари 2021 18:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…