All for Joomla All for Webmasters
Виното на Джингарови, за които всички говорят
"Тракийски конник", едносортовото бяло вино на „Джинвира"- с ненадминат вкус.
 
Две поколения Джингарови живеят в своите 100 декара лозя край село Брестовица, Пловдивско.
 
И се чувстват щастливи точно тук. Своят мечтан дом в лозята изграждат със собствените си ръце мама Рени и татко Павел, а на децата - Георги и Таня - „пъпът им е хвърлен“ тук: в специалния тероар между Въча, Марица и Родопите.
 
Нищо, че Георги е завършил с отличие Университета по национално и световно стопанство, а сестра му Таня е отличник по икономическа информатика в Търговската гимназия – Пловдив. Второто поколение Джингарови добавя младежкия си ентусиазъм в семейното начинание.
 
В началото бе гроздето. Джингарови започват с 6 декара наследствени лозя и днес вече имат своите 10 хектара с бели  и червени винени сортове грозде. Сетне идва изкушението, наречено вино.
 
И винарската изба „Джинвира“. Регистрират я през 2018 г. Истината е, че освен опит и първоначален собствен капитал е трябвало да съберат кураж. Да започнеш с бяло вино в Тракия, да избереш редкия сорт „Алекснадрийски мискет“  - хм, сигурно Джингарови са имали доста безсънни нощи на съмнения. Те не го казват.
 
Но с удоволствие си спомнят, че не те са избрали сорта грозде, а Александрийският мискет е избрал тях. Поисках да засадя бял сорт грозде, спомня си Павел Джингаров. И си поръчва.
 
Само че доставчикът погрешно му носи лозички Александрийски мискет, родом от Сирия. Предприемчивият лозар  решава да повярва на късмета си ги засажда. Резултатът – 23 декара отлично грозде за бяло вино.
 
През 2017 г. засаждат нови 30 декара с нещо по-познато: Совиньон блан и Мускат отонел, от които очакват първо плододаване през тази година. 
 
Ненадминат вкус , защо ли?
Александрийският мискет обича грижовни ръце. Осемте ръце на семейство Джингарови дават на лозето шанс да изяви най-доброто от сорта. Около 90 на сто от труда е ръчен.
 
„ При нас лозата няма основно стебло и пръчките излизат от главината близо до земята. Всяка година лозата ражда от млада пръчка, и това я подмладява. Във всеки декар сме засадили 333 лозички Александрийски мискет, които са на отстояние 1,2 метра.
 
Всяка година редуцираме добива. Можем да получим  1200 килограма от декар с добро качество. Опитът ни показва, че при добив от 800-1000 килограма от декар, виното става с много изявени вкусови качества.“ - споделя семейния опит Георги Джингаров. 
 
За да не измръзват лозите, Джингарови използват практиката „загрибване“, която знаят от предците си. Преди зимните студове избират две пръчки от всяка лоза, навеждат ги до земята и хвърля пръст отгоре. Напролет всяка пръчка се изважда от пръстта и се връща в реда.
 
Семейството ползва и малко механизация –  пръскат с пръскачка, орат с трактор и правят зелена контурна резитба с машина. Машините не са стандартни, а са направени са по изискванията на семейството в Италия и Франция. 
 
От няколко години технологичното време за гроздобер в лозята на Джингарови се е изместило. Преди 10 години в края на септември са обирали реколтата грозде.
 
Сега, ако изпуснат 15 септември, гроздето вече се е „обърнало“ - има дисбаланс между захари, киселини, танини. Ако изпуснат момента, лозарите ще имат чудесен плод за ядене, но не и за вино. 
 
Винарна в планината 
Каменните зидове на старата семейна къща на Джингаровия род са дебели 1 метър и високи 5 метра! Тя е в Родопите – в село Брестовица. И е строена, за да се прави вино в нея. 
 
От няколко години семейството я реставрира. Влагат пари не само в къщата и прилежащите сгради, но и в нови винарски машини и съоръжения.
 
Логиката да изберат и възстановят старата сграда е не само заради традицията. А защото този дом дава шанс на виното да ферментира и отлежава в постоянна температура от 12-16 градуса през цялата година.  
 
Инвестиционният стил във винарска изба „Джинвира“ съвсем подхожда на разбирането на семейството – никакво бързане. Каквато печалба даде земята, само това се влага във виненото имение. Никакви кредити от банки – категоричен е Георги Джингаров.
 
Общата съдова вместимост тук е за около 100 000 литра вино, но винарите Джингарови нямат толкова съдове. Сегашните възможности са малко над 50 000 литра или за около 67 000 бутилки вино. Толкова производство обаче още няма. 
 
Точно така са нарича едносортовото бяло вино на винарската изба. То не отлежава в бъчви, пие се докато е младо.
 
Тракийският конник, който е на етикета на бутилката е от мраморна скулптора, открита наблизо. Тя е на бог Херос и е датирана в 2-3 век след Христа. Сега се съхранява  във Варненския археологически музей.
 
Цените на това рядко бяло вино от Тракийската низина са 12-13 лв. на щанд или 8-9 лв. от винарната. Те са категорично занижени спрямо качеството и това си има обяснение – винарска изба „Джинвира“ е нова и непозната за българския пазар.
 
Маркетинговата стратегия на Джингарови се опира на лични взаимоотношения с търговците. Тяхното вино влиза в търговската мрежа основно чрез препоръчани търговци. Според наблюденията на Георги Джингаров „Тракийски конник“  се харесва много на по-младото „опитващо поколение“  и най-вече на дамите. 
 
Вино за здраве  
Семейство Джингарови са убедени, че виното е показател за човешкото здраве. За тях виното влияе най-вече върху духовността.
 
„Във напитката влагаме енергия, любов, душата си, благодатта, за която сме се помолили, така че да имаме добра реколта – това няма как да не се пренесе във виното. Мисля, че няма човек, който да не усети виното, приготвено по такава „рецепта“ - казват Джингарови.
 
Традицията на винарският им род е, че вино се опитва тогава, когато човек го пожелае. Естествено, когато произвеждат вино, трябва да научат децата си да го оценяват – това е занаят, но и магия – не всеки може да го направи. Това е и родова памет, която се предава от поколение на поколение. 
 
За контакти:
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Тел: +359 886 55 31 49
Тел: +359 888 85 47 37
 
(PR-статия)

Прочетено 250 пъти Последна промяна от Понеделник, 10 Август 2020 11:49
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…