All for Joomla All for Webmasters
XVI Световна среща на българските медии зад граница
Тази година събитието ще се проведе в Рилския манастир и Кюстендил от 16 до 19 октомври. 
 
В навечерието на 19 октомври - празника на Свети Иван Рилски Чудотворец, в Рилския манастир започва XVI световна среща на българските медии зад граница. Темата на престижния форум тази година е „Медии и истина”. 
 
В събитието ще участват представители на български медии, които се списват зад граница отблизо и далече. 
 
Официално откриване на срещата ще е от Кирил Вълчев, генерален директор на БТА и Н.В. Симеон Сакскобурготски.
 
„Срещата ще открие Негово Величество цар Симеон Втори, по време на чието управление като министър-председател беше поставено началото на световните форуми на българските медии“, поясни генералният директор на БТА Кирил Вълчев. 
 
Събитието ще бъде уважено още от премиера Стефан Янев, външният министър Светлан Стоев и просветният министър Николай Денков, Неврокопски митрополит Серафим,  епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и кметът на Кюстендил Петър Паунов. 
 
На срещата ще вземат участие и водещи български журналисти, а също и експерти: проф. Иван Желев, богослов, проф. Георги Каприев, философ, доц. Георги Лозанов, културолог и медиен експерт, проф.Боян Знеполски, социолог, проф. Петър Стоянович, преподавател в Катедра „Журналистика и масови комуникации“ на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и много още. 
 
Събитието ще бъде съпътствано от изключително силна културна програма: Посещение на музеите на Рилския манастир, поклонение на гроба на Св. Йоан Рилски, а в Кюстендил - официално откриване на изложба „Чудотворни икони и св. Мощи на Балканите“, организирана от Държавен културен институт към МВнР. Предвидена е и прожекция на филм на БТА „Спомен за Максим Минчев“. 
 
Ще бъде връчена и традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българо-езична медия в чужбина. 
 
В рамките на XVI световна среща на българските медии зад граница ще бъде и открита изложба „Босилеград в цветове“. 
 
През 2021 г. някои български медии зад граница празнуват юбилей: сп. „Родна реч” в Прага, с гл. редактор Камелия Илиева става на 50 г. Наричат го гласът на българите в Чешката република, и това една от най-старите медии, издавани от българите в Европа, извън територията на България. 
 
Списание „Хемус“, Будапеща с главен редактор Светла Кьосева отбелязва 30 години от излизането си. Хемус“ е двуезично списание за обществен живот и култура, основано в Будапеща през 1991 г. Списанието е издание на българската общност в Унгария, но не е затворено в нея. 
 
В продължение на 30 години то представя българската култура в нейните различни проявления – литература, изобразително изкуство, театър, музика и танц, история и обществени науки, чрез авторски текстове, разговори, интервюта и кръгли маси.
 
Sanus et Salvus.com (буквален превод от лат. "Здрав и невредим") също ще участва в XVI световна среща на българските медии зад граница. 
 
Вълнуващото събитие в Рилската света обител и Кюстендил става възможно, благодарение усилията на много хора, сред които и Мартина Ганчева, координатор на българските общности и медии по света. 
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 684 пъти Последна промяна от Петък, 08 Октомври 2021 11:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…