All for Joomla All for Webmasters
Изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“
Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил от 18 до 31 октомври  2021 г.
 
като съпътстваща програма на 16-а Световна среща на българските медии зад граница, която ще се проведе в Рилския манастир и в Кюстендил между 16 и 18 октомври. 
 
Изложбата е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи съвместно с екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ "Св. Климент Охридски". 
 
Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана (на български и на англ. език) са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви.
 
В изложбата са използвани снимки от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев", както и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир. 
 
В концепцията, освен от редица български манастири, са включени снимки и ценна информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир - Гърция, Манастир Студеница - Сърбия, Манастир Савина - Черна гора, Манастир „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан - Албания, Бигорски манастир – Република Северна Македония. 
 
Изложбата описва накратко историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.
 
Пред очите на посетителите на изложбата се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите.
 .
 
 
 

 

Прочетено 122 пъти Последна промяна от Сряда, 13 Октомври 2021 09:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…