All for Joomla All for Webmasters
От 1 април 2022 отпада извънредната епидемична обстановка в България


Информацията е на българското здравно министерство.

„След близо 2 години, от 1 април 2022 г. България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Решението е на Министерския съвет, което беше формирано в резултат на едномесечни дискусии.

 

Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, с които някои от нас свикнаха да живеят“, посочи българският здравен министър проф. Асена Сербезова. 

 

„Много хора загубиха битката с COVID. За техните близки животът след пандемията никога няма да бъде същият – връщането към нормалността е относително.

 

Много хора имат пост-COVID симптоми в продължение на месеци и статистиката сочи, че всеки пети страда от тях. Засегнати бяха много сектори на икономиката. Дългосрочни са последиците и в сферата на образованието“, заяви здравният министър. 

 

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните. 

 

„Задачата, която стои пред нас в момента, е да подсигурим доходите на работещите в системата на здравеопазването, така че максимално безболезнено да преминем този етап от излизане от извънредно положение към заплащане за извършената дейност и гарантиране на доходите им. 

 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчително ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

 

Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция. „Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които имат към момента и задържаха доста дълго време най-ниски стойности по заболяемост в ЕС. Това са България, Румъния, Унгария и Полша“, уточни доц. Кунчев. 

 

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове. 

 

Няма да има промяна и по отношение на ваксинацията в България. Именно затова продължава информационната кампания за ползите от ваксините и ваксинацията „+ мен“ на българското здравно министерство.

 

Това е първата по рода си толкова мащабна кампания – такава, каквато вече близо година и половина от началото на ваксинационния процес у нас липсваше. Длъжници сме на хората да предадем ясните послания, основани на наука, но в същото време в един много достъпен вид.

 

Въпреки че извънредната обстановка отпада, COVID-19 не си е отишъл. Затова е важно именно сега, когато случаите намаляват, да насочим вниманието към ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, за да сме подготвени за евентуална нова вълна. 

 

 COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и без извънредна епидемична обстановка, обобщи здравният министър.


  .
 
 
 

 

Прочетено 267 пъти Последна промяна от Сряда, 30 Март 2022 17:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…