All for Joomla All for Webmasters
107 хил. ученици се обучават в дуална система в 28 хил. компании в Австрия
Над 1150 ученици от 30 училища в 15 специалности в България са включени в дуална форма на обучение за учебната 2022/2023 г.
 
Това стана ясно по време на конференция за предоставяне на резултатите от проект „Дуално обучение в България“ /GODUAL/ в София. 
 
Събитието беше открито от българския министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Филип Купфер, търговски съветник в австрийското посолство в София. 
 
По думите на министър Стоянов, министерството е създало информационна база данни на предприятията у нас, които имат готовност да наемат ученици на работа, и до момента в нея са се включили 79 предприятия, от които 21 големи компании и 58 малки и средни предприятия, както и 44 професионални гимназии и 2 центъра за професионално обучение. 
 
„Австрия е една от държавите в Европа с най-сериозни резултати в областта на дуалното обучение и страната ни може да черпи богат опит от нея.
 
Служителите, наети в австрийски компании в България са 70 000, което прави страната един от най-големите работодатели у нас”, посочи още министър Стоянов. Той допълни, че 10% от най-големите чуждестранни инвеститори у нас са именно от Австрия. 
 
Филип Купфер заяви, че 107 000 ученици се обучават в дуална система в 28 000 компании в Австрия. 
 
Проект GODUAL е част от международната инициатива go-international на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия.
 
Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри.
 
В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.
 

 
Прочетено 471 пъти Последна промяна от Вторник, 20 Септември 2022 13:32
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…