All for Joomla All for Webmasters
Василена Нюрнбергер: Да си емигрант не е лесно, липсват ти информация и приятелите

Немският е много музикален език, много логичен, свързвам го с реда в Германия, казва Василена Нюрнбергер (интервю-част 2)

Визитка: Василена Нюрнбергер е създател, мениджър и учител в Нюрнберския институт по чуждоезиково обучение (Nürnberger Fremdspracheninstitut).

 

Той е насочен изцяло към успешната интеграция на българи, и особено към тези българи в немскоговорящото пространство, които искат да научат немски език. 

 

Василена е родена в Стара Загора, завършила е престижната гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ с пълен отличен успех, след което следва в Германия софтуерно инженерство.
Омъжена е и има прекрасна 3-годишна дъщеричка Белла.

 

Василена, как намираш емигрантския живот в Германия?

- Да си емигрант не е от лесните неща, защото искаш или не се сблъскваш с изцяло нова среда, с нови порядки и закони, среда, в която ти не си израснал, освен това ти липсват и родителите, приятелите с които си свикнал. Липсва ти и информация.

 

Ситуацията става още по-тежка, ако не говориш езика. Тя е достатъчно трудна, дори и да си с добър немски език. Трябва да свикнеш какво се очаква от теб. Това може да отнеме месеци, но за някои и години да се впишат в средата, както се казва да се интегрират успешно. 

 

Фактът, че родителите и приятелите са далече, поставя пред теб 2 възможности: или се изолираш и живееш самотно или се отваряш и създаваш контакти. Няколко години всяка Коледа се налагаше да оставам в Нюрнберг, тъй като изпитите ми бяха веднага след празниците, и се чувствах сама. После създадох достатъчно познанства и приятелства, най-вече със състуденти. Така те станаха по един или друг начин моето семейство в Германия. 

 

Познавам много българи с висока квалификация, с ключови квалификации и позиции за обществото. Немският не е от лесните езици, но си струва човек да положи усилия и да даде на обществото, това, което Господ е дал на него. В моето сърце нещата стоят по следния начин: ако човек притежава талант за професията, която си е избрал, и го сподели със хората, които го заобикалят, то светът ще стане по-добро място за живеене. 

 

Затова и предавам моето знание на всички мои курсисти, за да станат конкурентни и знаещи немски език и да успеят да се реализират в сферата, която работят. 

 

В началото немският наистина е труден, но това отминава, така е било и с мен, и ако човек има добър учител, то той успява да го научи до степен, че да практикува професията, която обича. Затова аз подавам ръка на всички мои курсисти, за да можем съвместно да успеем. Но курсистът трябва да положи усилия. 

 

Виждам и такива случаи: когато хора идват без да знаят немски, но с времето духом се примиряват, остават в държавата и работят каквато и да е работа. За мен това е тъжно, защото те са загубили вяра в себе си, че могат да се справят с езика.

 

Кариера в Германия: как се случи при теб?
- На 18-години дойдох в Германия и записах Wirtschaftsinformatik, т.е Икономическа информатика.

 

Занимавах се с програмните езици - Java, Basics, Fortran, Cobol, и др. Работих междувременно и голяма немска фирма DATEV в Нюрнберг, една от най-престижните и добре платените в сферата. Преподавах на германци новите софтуерни езици как да ги използват в работата си. Тогава бях още студентка.

 

Предизвикателството не бе толкова немския език, колкото, че трябваше да спечеля уважението на германци, които бяха 20-30 години по-възрастни от мен. Успях да се справя, тъй като и те успяха да видят собственото си развитие, и да преценят, че за кратък период те са научили много. Това е момент, когато другите те оценяват като учител, без значение на възрастта, родината и пр.

Каква е тайната на добрия учител?
- Преподавам немския с разбиране, с много любов, която успява да се предаде и на моите курсисти. Второто най-важно мое качество е чувството ми за хумор. Винаги в часа се старая да съм усмихната, спокойна, въпреки напрегнатото ежедневие.

 

Много важен елемент в ученето на немския е играта. Мозъкът успява да научи повече под формата на игра, когато се забавлява в някаква степен, отколкото буквалното зазубряне. Така курсистът може без стрес да се справя с материала.

 

Какво е за теб немският език?
- Немският език за мен е много благозвучен, много логичен език. Нещо повече: той е музика, немският словоред ми харесва много, както и немската граматика. Знам, че много хора биха се усмихнали на тези мои думи, дори биха ги оспорили, но немският е много мелодичен и логичен език.

 

Свързвам го с реда в Германия, немският за мен означава сигурност, тъй като човек знае езика, за него няма значение в коя страна от немскоговорящото пространство живее, той ще може да се оправя с институциите, да има квалифицирана работа и самочувствие. За мен немският език все едно ми е дете, което всекидневно обгрижвам и обичам.

 

В коя страна немският е най-различен?
- Швейцарският немски е доста различен, думите са различни, хората с добър немски биха срещнали известна трудност в началото, докато свикнат с него. Швейцарският немски има едно голямо предимство, че отразява швейцарският начин на живот. 

 

Какво не знаем за Нюрнберг?
-Нюрнберг е град мечта, с много възможности за развитие. Той е притегателен център за много фирми.

 

Красив град, с река, която го разделя. Старият град има красива архитектура, той е от най-малките градове в Германия, койтото има метро. Старият замък също трябва да се посети, а 2 пъти годишно той става обект на впечатляващо светлинно шоу. Старият град е богат и на улично изкуство, особено на музикални изпълнения. 

 

Нюрнберг е обгърнат от своята вековна инстория. Основан е още през 1050 година. Този град, знаете, има славата на любим град на Хитлер. През Втората световна война е бил заграден с 2 много дебели стени, които са построени една след друга, и градът е буквално сгушен в тях. Това е причината той да бъде много запазен от разрушенията по време на войната.

 

Новият проект на Нюрнбергския чуждоезиков институт е …
- Не съм спряла да мечтая. Новата ни мечта е да изградим най-голямата общност на българи в Германия, Австрия и Швейцария, като добавим Нидерландия, Белгия и Люксембург. В момента сме около 28 400 хил. души.

 

Целта е да станем 50 хил. души, за да можем не само да си помагаме с немски език, но и да бъде създаден Verein, който да успее да помага на българите от немскоговорящото пространство и с документи.
Хората трябва да вярват в себе си!

 

Понякога мечтите ни изглеждат като облаци без път, но трябва да вярвате в себе си и мечтите си, да го искате достатъчно силно, за да стане реалност. Само да искате едно нещо, никак не е достатъчно. Пожелавам ви да сбъднете мечтите си.

 

За контакти, запитвания и записвания с Василена Нюрнбергер:
Телефон: 0176 56 777 598 (WhatsApp/Viber) – преподавател по немски език Василена Нюрнбергер

 

Фейсбук група за изучаване на немски език с над 28 400 българи участници: https://www.facebook.com/groups/2581408638813995/

 

Фейсбук на главния организатор на курсовете по немски език и интеграция за българи – Tsvetan Nik Stavrev, https://www.facebook.com/tsvetan.nikstavrev
Мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочетено 931 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 22:38
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…