All for Joomla All for Webmasters
Василена Нюрнбергер, която създаде своя Българско-германски институт за онлайн обучение на българи в чужбина

"Много ми е приятно, че моят труд, моите усилия и талант са оценени на толкова високо ниво

и че държава Германия подкрепя успешната интеграция на българи в Германия, Австрия, Швейцария и в останалите държави, в които немският език е ежедневие", казва Василена Нюрнбергер.(Интервю- част 1)

 

Визитка: Василена Нюрнбергер е създател, мениджър и учител в Нюрнберския институт по чуждоезиково обучение (Nürnberger Fremdspracheninstitut).Той е насочен изцяло към успешната интеграция на българи, и особено към тези българи в немскоговорящото пространство, които искат да научат немски език. 

 

Василена е родена в Стара Загора, завършила е престижната гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ с пълен отличен успех, след което следва в Германия софтуерно инженерство. 

 

Омъжена е и има прекрасна 3-годишна дъщеричка Белла.

Василена, как започна да преподаваш?

- Докато следвах софтуерно инженерство в Германия, ми се обадиха няколко приятелки, които бяха в доста трудна ситуация.

 

Те искаха да следват тук, но не знаеха немски. Работеха като детегледачки и болногледачки, но това не им носеше никакво удовлетворение. И аз като студентка, реших да им помогна, тъй като немският е моята първа любов като език.

 

Трите момичета идваха при мен на уроци безплатно, а аз се постарах за 4 месеца да ги подготвя с основния материал съответно за ниво А1- А2, както и за В1-В2. Те междувременно се явиха на изпит по немски и успяха да го вземат, а на следващата година записаха в университета специалностите, които искаха.

 

Междувременно, едната приятелка ми каза не просто: „Васи, ти си родена за учителка!“, а „Ти си учителка, която не се среща днес, толкова си добра“. Тези думи тогава ми бяха достатъчни, за да стана преподавател. Да съм учителка, да уча другите на знание, това е нещо, което обичам да правя! Това бе началото, когато взех решение моята професия да е учител. Любовта, старанието, търпението, подходът на учениците ми идва отвътре и ми носи огромна радост. 

 

А как се оказа в Нюрнберг?
- Това също е много интересно. В 10-и клас в България спечелих националното състезание по немски език, ръководено от PAD (Pädagogischer Austauschdienst) и организирано от немското Министерство на културата.

 

Организацията е много престижна и провежда това състезание не толкова на принципа на олимпиада, а като големи проекти. Участваха над 1000 души на възраст 15 до 18 години, изучаващи немски език. Тогава аз избрах и писах за организация Зелени Балкани. Преминахе общо 4 кръга, последният от които беше „на живо“ пред комисия. В София се съревновавах с още 30 участници – финалистите допуснати до последния кръг.

 

Тогава бяха 16-годишна, а комисията бе изцяло от германци. Успях да разчупя ледовете, показвайки не само знание, но и чувство за хумор, макар, че комисията бе вече уморена, тъй като бях след последните участници. Конкуренцията бе много оспорвана. Имаше много участници с много добър немски, също с чудесни проекти, но успях да ги преборя.

 

Така спечелих първото място. Наградата бе 40 дни в Германия. През това време успях да разгледам градовете и университетите в Бон, Кьолн, Хамбург, Берлин, Мюнхен, Нюрнберг, Аугсбург, както и няколко в по-малките населени места в Германия, общо 12 немски висши учебни заведения. 

 

Сърцето ми бе спечелено за Германия. Моите родители го приеха като увлечение, като ранна тийнейджърска мечта. Завърших 12-и клас с единица, т.е. пълно отличие и бях приета във всички университети, които исках. Даже в университета в Нюрнберг ми отпуснаха стипендия за 2-те години следване, тъй като бях с много висок успех, сравнен с този на останалите студенти. Това бе моята цел: бях отлична студентка, която имаше много мечти за успех, развитие, за кариера в Германия. 

 

Какво ти даде германският университет?
- За университета в Нюрнберг мога да кажа само суперлативи: следването е тежко, но именно точно тези изисквания към младия човек са предпоставка за това той да следва мечтите си и да се изгради като отговорен човек. Нещо повече така дори да докажем на себе си, че можем повече, отколкото сме очаквали. 

 

Представи своя Нюрнберски институт по чуждоезиково обучение (Nürnberger Fremdspracheninstitut).
- Докато работех във фирма DATEV, у мен все повече назряваше желанието да имаме наш, българо-германски институт, който да се занимава с успешната интеграция на българи в Германия, Австрия и Швейцария като ги подпомага с изучаване на немски език.

 

Бях студентка, поддържах висок успех за стипендия, което за немски университет никак не бе лесно, междувременно работех във фирмата и движех проекта. Тогава взех решението да напусна германската фирма и да създам своя българо-германския институт. 

 

Тогава бях на 21- години и бях готова с курса, който им е необходим. Тествах го върху мои познати, за да видя за какъв период от време немският може да бъде научен, а изпитите -издържани. В продължение на 12 месеца дообмислях програмата, размествах учебен материал, като целта бе това да е интензивен 4 месечен курс. 

 

След това направих така, че държавата Германия да оцени тези мои усилия. С този добре структуриран курс, се обърнах към образователното министерство на провинция Бавария. Те разгледаха концепцията за преподаване на немски език, и след обстойно обсъждане, лицензираха нашите учебници и включения учебен материал.

 

Лицензът ми е безсрочен, а целта - да помагам за успешната интеграция, като самото министерство също подкрепя финансово този процес. Курсистите заплащат по-малко за обучението по немски, именно защото министерството особождава курсистите от части от разходите за курсовете. 

 

Курсистите бързо проговарят езика и могат много по-лесно да се интегрират в живота в Германия. Това се оценява от баварското министерство. Беше ми изключено приятно, че моят труд, моите усилия и талант са оценени на толкова високо ниво и че държава Германия подкрепя успешната интеграция на българи в Германия, Австрия, Швейцария и в останалите държави, в които немският език е ежедневие.

Какви трудности и подкрепа имаше за Нюрнберския институт по чуждоезиково обучение (Nürnberger Fremdspracheninstitut).

- В Германия, Австрия и Швейцария не съществува такъв институт. В началото бе трудно, за да създам регламенти по които да протича обучение.

 

След доста проучвания, имам чудесен екип: включително престижна адвокатска и счетоводна кантора, организационен отдел и отдел техническа поддръжка, които ни подкрепиха за развитието на българите в немскоговорящото пространство.

 

Приблизително 1400 места за българи ни отпускат всяка година от баварското правителство, което е една страхотна цифра. Техническият и организационният отдел работят неуморно рамо да рамо, за да осигурят гладкото протичане на курсовете.

 

Когато отидох да искам основаването на института, се проведе един куриозен разговор между служителката и мен: „Вие пълнолетна ли сте?“, „Да, пълнолетна съм“. Погледна ме през очилата си невярващо, но аз настоях да ми предостави информация за всички документи, които трябва да набавя за основаване на института.

 

Получих ги, а това бе цяла купчина от документи и изисквания за квалификации на лекторите, т.е изпити, които трябва да държа в университета…И така трябваше и тези изпити да ги направя, докато учех Икономическа информатика. Моят семестър бе съставен вместо от 6 изпита, от 8-10. Беше ми много натоварено в рамките на тази една година.

 

Когато си тръгнах, си помислих, че служителката си е казала за мен “Това момиче няма да го видя повече“. След 12 месеца отново отидох, и се случи пак тя. Служителката дори не ме помнеше, но след като й дадох документи и моите издържани изпити, тя погледна доста по-благосклонно на ситуацията. Нещо повече: вложи сърце и душа да ми помогне да се случи института.

(Следва продължение на интервюто)

 

За контакти, запитвания и записвания с Василена Нюрнбергер:

Телефон: 0176 56 777 598 (WhatsApp/Viber) – преподавател по немски език Василена Нюрнбергер 

 

Фейсбук група за изучаване на немски език с над 28 400 българи участници: https://www.facebook.com/groups/2581408638813995/ 

 

Фейсбук на главния организатор на курсовете по немски език и интеграция за българи – Tsvetan Nik Stavrev, https://www.facebook.com/tsvetan.nikstavrev 

 

Мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочетено 1013 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 21:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…