All for Joomla All for Webmasters
Пандемията извади първичните страхове на всеки от нас и емоции, пренебрегвани с години
Красимира Хендри, терапевтка в Лондон разяснява какво е хипнотерапия и какви са възможностите на този терапевтичен метод. 
 
Г-жо Хендри, какво представлява вашият проект Ears4Fears
-Аз не гледам на нашата клиника Ears4Fears като проект, а по -скоро като реализация на една моя отдавнашна мечта - да науча повече какво точно се случва в главите на хората, когато са изправени пред трудни ситуации или избор и защо нашето психично здраве е толкова важно.
 
Клиниката отвори врати само преди година, но по стечение на обстоятелствата свързани с Ковид 19 вече се наложи като модел. Пандемията извади на повърхността не само първичните страхове на всеки от нас, но и емоции които са били пренебрегвани с години….
 
Ежедневието ни се промени. Социалната среда се сви драматично , социалните роли се промениха и това наложи смяна на цялата рамка на обществото в световен мащаб.
 
Хипнотерапията все повече си извоюва място в т.нар. ново нормално, където грижата за психичното ни здраве е поставена на първо място. Ние работим предимно онлайн и клиентите ни са пръснати по всички точки на света.  
 
Какво е клинична хипнотерапия? Как е регулирана тази професия в Англия?
-Понастоящем хипнотерапията не е регулирана професия във Великобритания и няма „лиценз за практикуване“. Работата на всеки регистриран терапевт се наблюдава от Съвета за допълнително и естествено здравеопазване (CNHC) със заплащане на членство и застраховка на бизнеса.
 
Диплома за квалификация се издава след завършване на интензивен двугодишен курс. Повечето студенти, които посещават курсове по хипнотерапия, имат бакалавърска степен по психология или консултиране и практикуват в своята област от доста време.
 
При мен решението ми да се занимавам с хипнотерапия дойде след близо 30 години кариера като журналист, и след диплома от водещият в областта на хипнотерапията Surrey Institute of Clinical Hypnotherapy (SICH) Лондон.  
 
При какви случаи се прилага?
-Хипнотерапията дава доказани резултати  при третиране на зависимости  като отказване от тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, дроги, различни видове фобии, наднормено тегло, страхови неврози, липса на самочувствие, неувереност, паник-атаки.
 
А също наслоени отрицателни навици като гризане на нокти, скубане на коса, смучене на палци и не на последно място – третиране на синдрома на раздразнените черва.
 
Броят на сесиите е различен за всяко състояние и се обсъжда  в предварителна консултация между клиент и терапевт.
 
Хипнозата обаче не е подходяща за всички. Например, някои хора не успяват да се отпуснат и да влязат в състояние на хипноза достатъчно пълно за да направят процеса  ефективен. 
 
Какво е хипнозата като техника, как действа всъщност? Самата дума хипноза сякаш действа сплашващо, така ли е? 
-Както вече обясних, хипнотичният транс не е нищо по-различно от дълбока релаксация. Вие сте напълно в  контрол, когато сте под хипноза и не трябва да приемате предложенията на терапевта, ако не искате.
 
Ако е необходимо, можете да се изведете от хипнотичното състояние и да прекъснете сесията. Хипнозата не работи, ако не искате да бъдете хипнотизирани. 
 
Казват, че хипнотерапията е много по-сложна от хипнозата. Обяснете разликите.
- Ами няма разлика, хипнотерапията използва хипноза, за да адресира определени състояния, за да променя навици и да елиминира съществуващи проблеми, свързани с психичното здраве. 
 
Съществуват различни видове хипнотерапия и различни начини за въвеждане в хипнотичен транс. В началото на всяка сесия терапевта провежда разговор с клиента и се обсъждат очакваните резултати от хипнотичната сесия, както и методите които терапевта ще използва.
 
Дискутира се цялостната здравна картина на клиента, както и лекарствата които те приемат предписани от лекар. Хипнотерапевтите нямат право да спират или да назначават нови лекарства!
 
Хипнотерапия не се препоръчва на клиенти с  психоза или някои видове личностни разстройства, тъй като това може да влоши състоянието им. 
 
Колко време трае един сеанс, колко трайна е промяната в човека?
-Сесиите продължават обикновено около час и започват с въвеждане на клиента в състояние на дълбоко релаксиране. Нещо много подобно на йога релаксация, но по-дълбоко и цялостно.
 
При всеки клиент се използват методи, които са обсъдени в предварителния разговор с цел постигане на резултат. Много често, хора, незапознати с хипнотерапия, ме питат дали ще си спомнят какво са правили по време на сесия и дали няма да си разкажат и най-съкровените тайни...
 
Това е доста смешно, защото показва колко малко знаем за това как работи хипнозата, а именно, влиянието й върху подсъзнанието и съзнанието. Клиентите са в пълен контрол докато са под хипноза, и в пълно съзнание за всичко което се случва около тях.
 
Те имат пълната свобода и право да следват или да не следват съветите на терапевта. Те винаги са в състояние да прекратят самостоятелно хипнотичния транс. И ако някога попаднете на терапевт който ви внушава да правите друго , бягайте далече. 
 
Много важно е да се знае, че хипнозата не работи, ако клиента не иска да бъде хипнотизиран. Иначе казано, ако вие не искате да спрете да пушите, и не сте готови да го направите, никаква хипнотична сесия няма да ви помогне.
 
Клиентът трябва да е уверен, че иска промяна, иначе тя няма да настъпи никога. Терапевтът може да работи с вас , ако искате да отслабнете, например, но няма да държи вратата на хладилника затворена за вас…
 
Промяната няма как да настъпи ,ако не започне от вътрешното разбиране за това защо правим нещо и как можем да променим обстоятелствата за да спрем да го правим. 
 
Анонсът „Клинична хипнотерапия за успешен живот” означава ли, че методът се прилага само при хора, които нямат вяра в собствените си сили, но може и при успели, за да е гарантирано и занапред?
- Само едно нещо е гарантирано в този живот за всеки един от нас и това е смъртта. Тя неизменно ще се случи . Всичко останало зависи от нас.
 
Синдромът “Аз не съм достатъчно добър” ( „I am not good enough „)  е широко разпространен и често  причините за него се крият в детството или юношеството – родител с много високи изисквания и студено сърце, учител който не е вярвал в нас, или приятел, който постоянно ни е вземал на присмех, партньор който ни е внушавал, че е по-добър от нас. 
 
Дори и да си мислим, че тези неща са приключили в миналото, ако не сме работили с емоцията, породена от подобно поведение, тя рано или късно ще избухне с пълна сила в по-късен етап от нашия живот и ще ни припомни за съществуването си по много грозен начин. 
 
Нормално е да се съмняваме във възможностите си, но само в рамките на здравословното себе-познаване. 
 
На деца прилага ли се клиничната хипнотерапия или е само за възрастни?
-Децата не правят изключение като клиенти. За да работят с деца, хипнотерапевтите във Великобритания трябва да изкарат допълнителен курс и да имат чисто полицейско досие.
 
Сесиите за деца са различни от сесиите за възрастни и са построени около разказването на приказки и визуални истории, които да помогнат на детето да разбере какво се случва с него и около него.
 
Моята колежка Мишел Сеймур, с която основахме клиниката Ears4Fears , специализира предимно в работа с деца.  
 
За контакти с Красимира Хендри
 
.
 
 
 

 

Прочетено 1897 пъти Последна промяна от Понеделник, 22 Февруари 2021 20:33
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…