All for Joomla All for Webmasters
Йохан Кремзер от Виена за това какво е да си Rettungssanitäter
Samariterbund отвътре през очите на 22 –годишния младеж.
 
Йохан, защо се записахте да отбиете военната си служба в Самаритербунд (Samariterbund)?
-Исках да изпълня цивилното си задължение (алтернатива на военната служба) в Бърза помощ и Samariterbund  ми бе препоръчан от няколко човека.
 
Вие сам ли избирате къде искате или ви насочват- напр. Österreichisches Rotes Kreuz, Samariterbund и т.н?
-Ние сами можем да избираме къде да служим, стига да има свободни места. 
 
Разкажете ни за първия си работен ден, вълнувахте ли се?
-Тогава бях много развълнуван. Бях само практикант в линейката и научих много от моите колеги. Да работиш с пациенти е нещо, за което трябва време и опит. Като цяло първият ми работен ден бе успешен. 
 
Какви са вашите компетенции като Rettungssanitäter?
-Направих обучение за Rettungssanitäter. В Бърза помощ то ни дава право да полагаме специални грижи за болни, ранени и  хора, които имат нужда от помощ преди и по време на транспортиране.
 
В спешни състояния ние извършваме животоспасяващи действия с дефибрилатор (полуавтоматични апарати),  снабдяване с кислород, поддържане на жизнени показатели на пострадалия.
 
Освен това ние поддържаме живота на пациентите,  докато те се транспортират и докато се появи лекар. 
 
Как изглежда едно ваше 12- часово дежурство?
-Смяната започва така: тръгваме към централата, и там проверяваме нашия автомобил и дали е зареден в пълен обем.  Липсващите материали и консумативи ги добавяме веднага.
 
По един таблет получаваме адресите на всички нуждаещи се,  където трябва да отидем и цялата информация за случая. Ние хем правим транспорт на болни, хем сме Спешна помощ при катастрофи и други инциденти.
 
На смяна имаме 40 минути пауза, която прекарваме или навън, или в централата. 
 
Искате ли по-късно да следвате медицина? 
-Ако тази работа продължава да ми харесва толкова, колкото и сега,  и да ми носи удоволетворение, мога да кажа, че ще остана в тази общност. И ще направя обучението и за Notfallsanitäter. Но медицина не ми се следва. 
 
Какво се промени в представата ви за Виена, когато започнахте в Samariterbund?
-Моята гледна точка за Виена не се е променила толкова много. Виена е много красив град и по-голямата част от жителите й,  съответно  пациентите й са много мили хора с големи сърца. 
 
Вие говорите и български, покрай майка ви Катя Кремзер. Посешавали сте български семейства покрай служебните ви задължения в Samariterbund ?
- След 3 месеца работа в Samariterbund все още не съм попадал на български семейства, но да видим какво ще ни донесе бъдещето. 
 
Едно интервю на Светлана Желева
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 2006 пъти Последна промяна от Понеделник, 22 Февруари 2021 20:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…