All for Joomla All for Webmasters
Китайският ямс- популярен зеленчук на виенския пазар Нашмаркт
Австрийският учен д-р Рудолф Щайнер в своите лекции говори и за това, че китайският ямс трябва да се засажда целенасочено в Европа

 

заради многото му полезни съставки, за разлика от картофите.Коренът съдържа около 20% нишесте, 75% вода и 0.1% витамин В1, 10-15 мг % витамин С. Именно нишестеният вкус е много полезен за здравето. 

 

Той образува големи подземни грудки, съдържащи много нишесте. Известни са общо около 50 разновидности на ямса, който е много хранителен. Той съдържа белтъчини и хранителни влакна. 

 

В традиционната китайска медицина го използват като лекарство. Ямсът се препоръчва при проблеми със задстомашната жлеза и стомаха, при диария, счита се дори, че подпомага натрупването на мускули. Подпомага и потентността. 

 

Съвременната медицина също признава лечебните му свойства. Като хранителна добавка се използват корените на дивия ямс (Wild yams) под формата на капсули.

 

Препоръчва се за нормализиране на хормоните, хармонизира състоянието след настъпване на менопауза, контролира кръвната захар и килограмите. Полезен е и при заболявания на сърдечно-съдовата система. 

 

Според китайската традиционна медицина се използва още при анорексия, продължителна диария, при метаболитни проблеми със задържане на урина и жажда, проблеми с бъбреците. 

 

В Китай е известен отдавна, употребява се като храна за укрепване и възстановяване на тялото след боледуване. Смята се, че повишава защитните сили на организма, подпомага обновяването на клетките, укрепва костната система и ставите. 

 

Преди употреба да са обели кожата, която има стипчив и рязък вкус. Като зеленчук се предлага на виенския пазар Нашмаркт, както и на някои фермерски пазари. За използването му като хранителна добавка се консултирайте с фармацевт или билкар.

Прочетено 647 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 09:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…