All for Joomla All for Webmasters
В Австрия започват народни празници, наречени „женските 30“

Какви са традициите и поверията в алпийската страна?

Споделено от Елена Стоянова от Виена, чието хоби е приготвяне на ферментирал пестил, хляб с квас и сирене от млечен кефир, билкарство и много още. Елена по професия е Pflegeassistent в Клиника Ландщрасе.

 

И така, днес е Голяма Богородица (Успение Богородично). В Австрия празникът се нарича Мария Химелфарт (Mariä Himmelfahr) и времето от 15-и август до 8-и септември (когато се отбелязва Рождество на Пресвета Мария) се нарича ,,женските тридесет“.

 

През това време се събират последните главни билки за зимата, като се смята, че силата им е много голяма. И това време започва с традицията, че от всяка билка, която човекът най-много използва, се събира и прави букет със седем, девет или петнайсет билки.

При събирането се благодари на билката за силата и подкрепата, а в църква, с фамилията или в домашна среда с церемония се освещава букета.

 

Важното е, първата билка да е стрък лопен! Тъй като в миналото е употребяван като факла (наричан още и ,,Свещта на майката Господна") е осветявал ,,тъмните времена“. Лопенът (Verbascum phlomoides), според традицията и вярата в преданията, дава защита от гръмотевица и негативни енергии.

 

След като бъде осветен, букетът се поставя до иконата и остава там до зимата. Ако излезе буря, стрък от букета се хвърля в огнището ! При болести пък са давали на човека и животните в обора от билките. Букетът са изгаряли по време на ,,Раунехте“(Die Raunächte).

 

Това са тъмните нощи (започват на зимното слънцестоене от 21-и декември, Julnacht - най-дългата нощ), като най-важните са от Коледа, Нова година и на 6-и януари, когато приключват (последните шест дни от старата година и първите шест от новата година).

Прочетено 1113 пъти Последна промяна от Сряда, 30 Август 2023 13:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…