All for Joomla All for Webmasters
Българска мобилна къща Вая - хит на най-голямото изложение за кемпери и каравани в Дюселдорф

Нестандартният проект вече се произвежда във Варна, влагат в него авиоматериали. 


Мобилната къща на колела може да удвои своя размер само за няколко минути посредством механизъм, подобен на отваряне на кибритена кутийка.

 

Българската разработка впечатли експерти и посетители по време на най-голямото изложение за кемпери и каравани в Дюселдорф, Германия, което се проведе в началото на септември 2022 г.

 

Досега български продукт не е представян на това изложение, на което дневно минават между 2000 -2500 души, а също и не се е радвал на толкова голям интерес.

Идеята по създаването на VAYA homes се ражда преди 2.5 г. като целта е била да бъде произведено нещо съвсем нестандартно. 

 

Преди да пристъпят към разработката, експертите на VAYA homes се запознават със съществуващите модели, които се предлагат на световния пазар и чак тогава пристъпват да предложат нещо, което го няма. В същото време трябва да бъде и нещо практично, а не просто футуристично.

 

"Беше изключително технологично предизвикателство да направим тази мобилна къща, която е изцяло български продукт", казва Камен Станков, ръководител на проекта за българската мобилна къща. 

 

По създаването на VAYA homes работи екип от седем души, и на всяка фаза от разработката има трудности, които трябва да преодоляват. Изложението в Германия е било изключително полезно за тях, тъй като посетителите са изразявали своето мнение за мобилната къща - какво може да се подобри, какво още може да се добави

 

"Много горди се чувстваме с продукта, който създадохме, казва добавя още Станков. По думите му, това е мобилна къща, не е кемпер или каравана, която непрекъснато да бъде премествана. 

 

VAYA homes разполага с едно общо помещение, в което има хол и кухня – санитарен възел и спалня. Допълнително има и тент, който се разгъва с 3 метра напред и 6 метра дължина.

 

На верандата могат да се сложат маса с 4 стола и вграден телевизор. Това, което много се одобрява и от западните клиенти, е наличието на външна кухня. Това е мястото за барбекю. На покрива има соларни панели. 

 

Къщата е трябвало да тежи под 3.5 тона и за нея са използвани авиоматериали, които са ултра олекотени. Това прави и цената й много висока.

 

Дизайнер на проекта е Свилен Гамолов е с множество международни награди.

 

Името на дома също е много български и носи послания за връзка с природата: плажът Вая, освен това Вая се счита за най-голямото естествено езеро в България. 

 

„На изложението имаше и инвеститорски интерес, появиха се хора, които искат да инвестират в този проект“, подчерта още Станков. „Всяко начинание има нужда от подкрепа“, казва още той. 

 

Очаква се мобилната къща да влезе в серийно производство, вече се произвежда във Варна.

 

В Австрия има интерес към т.нар. автономни къщи, но идеята за тях е малко по-различна.

 
Прочетено 147 пъти Последна промяна от Вторник, 27 Септември 2022 08:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…