All for Joomla All for Webmasters
Започна третото издание на фестивалa за българско кино „Бг екран онлайн“
Избрани заглавия могат да се гледат безплатно и в чужбина.
 
Третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „Бг екран онлайн“ започна днес и ще продължи до 18 декември 2022 г.
 
Филмите, включени в тазгодишното издание, са достъпни от всяка точка на света, по всяко време на денонощието и са безплатни за зрителите и почитателите на българското кино, съобщиха от Държавния културен институт, цитирани от БТА. 
 
По време на фестивала ще бъде представена разнообразна селекция от късометражни, пълнометражни и документални български филми. 
 
Сред двадесетте избрани заглавия попада филмът на режисьора Мартин Макариев – „Привличане“. „Вездесъщият“ е едно от съвременните заглавия в програмата, а аудиторията ще може да гледа и комедийните класики „Куче в чекмедже“ и  „От нищо нещо“. 
 
Селекцията предлага филм на Димитър Гочев, посветен на Христо Стоичков. 
 
„Бг екран онлайн“ включва още документални предложения, свързани с български личности – „Гео Милев в лабиринта на времето“ на реж. Костадин Бонев, продукцията „Второто освобождение“ на кинорежисьора проф. Светослав Овчаров и историка проф. Евелина Келбечева,
 
„Кодът на Паисий“ с автори Мария Чернева и Георги Милков, „Да бъдеш Майстора“, режисьор Николай Василев, документалния разказ „Завет – писмата на баща ми“ за проф. Минко Балкански - по идея на Албена Ненкова и други. 
 
Късометражните филми във фестивала са драматичната дистопия „Отвъд“, чието действие се развива в пост-пандемичен свят, както и филма „Вълци“, в който главната роля се изпълнява от Стефан Мавродиев. 
 
Избраните заглавия могат да се гледат безплатно в България и в чужбина на сайта тук.  
 
За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а за втори път стрийминг платформата за български филми Gledam.bg е домакин.
 
Проектът се осъществява със съдействието на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят и с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта за култура http://xn--b1agjhxg2e.com/.
 
Прочетено 324 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Декември 2022 22:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…