All for Joomla All for Webmasters
15 изборни секции в Австрия

Изборите на 9-и юни 2024 г. в чужбина ще са за Народно събрание и Европейски парламент.

Официалната информация е на българското Външно министерство.

 

За първи път зад граница ще се проведат едновременно избори за Народно събрание и за Европейски парламент. Предстоящите избори ще се проведат на 9-и юни 2024 година. „До момента всички срокове по Изборен кодекс са спазени, както в централното управление на МВнР, така и в българските задгранични представителства. 

 

Имаме всички разрешения за провеждане на избори от държавите с разрешителен режим. Този път наистина това ни улеснява, защото не се налага да чакаме до последния момент“, обясни заместник-министърът на външните работи Иван Кондов и припомни, че съгласно Изборния кодекс, избори за ЕП се провеждат във всички разкрити секции в страните-членки на ЕС, а в останалите държави - само там, където България има свои дипломатически и консулски представителства.

 

От понеделник, 27-и май 2024 година МВнР ще започне да изпраща изборните книжа към посолствата ни. В периода 27-29 май се очаква да бъдат получени и машините за гласуване, след което те да бъдат изпратени зад граница.

 

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави. „Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15.

 

Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители ще има в 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за изборите за Народно събрание. 

 

Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции – 109 в Турция; 36 в Германия; 31 във Великобритания и Северна Ирландия; 13 в Испания; 10 в САЩ; 7 в Нидерландия; 6 в Австрия; 5 във Франция; по 4 в Белгия и Канада; по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария; по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.

 

Председателят на работна група „Избори“ в Министерството на външните работи - Светлан Стоев напомни друго важно изискване на българското и на европейското законодателство, според което българските граждани, пребиваващи в страните от ЕС, не могат да гласуват за членове на Европейския парламент от Република България, ако са упражнили правото си на глас в изборите за членове на ЕП от съответната държава, за което ще трябва да попълнят декларация в изборния ден.

Прочетено 210 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Май 2024 10:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…