All for Joomla All for Webmasters
Когато детето има вродени урологични проблеми

Модерно лечение при вродена хидронефроза и непалпируем тестис –в Швейцария и Австрия. 

Детската урологична клиника в Цюрих, Швейцария е водеща в лечението на деца с вродени урологични заболявания. 

 

Сред тях са светила като проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне, които прилагат най-новите и съвременни методи при хирургичното лечение на вродена хидронефроза и непалпируем тестис. 

 

Лапароскопското оперативно лечение е съвременен метод на лечение, чиито предимства пред класическата оперативна техника са атравматичност, бързо следоперативно възстановяване и липса на белег.

 

В патологията, с която се занимава детската урология, най-голямо приложение намира при лечение на вродена хидронефроза и непалпируем тестис. 

 

Вродената хидронефроза е заболяване, което се развива още в ембрионалното развитие – дължи се на стеснение на изхода на бъбречното легенче. Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до загуба на функцията на засегнатия бъбрек.

 

В някои редки случаи това стеснението търпи обратно развитие и не се налага лечение, но в повечето случаи се коригира оперативно. Този вид пластика, има над 90% успеваемост и води до излекуване на заболяването. Класическия начин е чрез отворена операция с разрез.

 

Алтернативен метод за лечение на същото заболяване е лапароскопския – безкръвен - през 3 малки дупки на корема, със своите несравними предимства пред отворения. 

 

В Австрия проблемът се лекува успешно в Линц, за контакти следните лекари: ТУК 

 

Непалпируемият тестис (абдоминален крипторхизъм) е вродено заболяване, характеризиращо се с липса на тестиси в скроталната торбичка. В ембрионалното развитие тестисите се намират и развиват в коремната кухина и мигрират в скротума непосредствено преди раждането.

 

В някои случаи спускането им е възпрепятствано и детето се ражда с празен скротум. Mоже да бъде едностранен и двустранен процес. Лечението се налага, тъй като по-високата температура на тялото потиска нормалното развитие на тестиса и води до инфертилитет; в крипторхичния тестис по-често се развиват тумори и е по-податлив на усукване и директна травма.

 

При непалпируемите тестиси, отворения оперативен начин на лечение не помага ефективно, тъй като кръвоснабдяването на тестиса се поставя под риск. Методът на избор в тези случаи е лапароскопията,тъй като чрез нея се прави оглед на коремната кухина с камера и се проследяват кръвоносни съдове и структури, за да се открие задържания тестис, като едновременно с това може и да се свали в скротума. Това се счита за най-сигурния метод. 

 

За консултации и лечение в Австрия, Виена: 

Dr. Wilfried Krois- Facharzt für Kinder- und Jugendchirurgie an der Klinischen Abteilung für Kinderchirurgie der Universitätsklinik für Chirurgie Wien. 

Wahlarztordination „Die Kinderchirurgen”
www.die-kinderchirurgen.at
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

В България лапароскопското лечение при тези заболявания в толкова ранна възраст ще може да се прилага благодарение и на специализирана апаратура, която Клиниката по урология на "Пирогов" има от "Българската Коледа".

Прочетено 281 пъти Последна промяна от Вторник, 11 Август 2020 18:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…