All for Joomla All for Webmasters
Виенската опера губи всяка вечер до 10 хил.евро
Заради ковид пандемията и новите мерки културната институция ще продава само по 1000 билета на представление. 
 
Заради коронапандемията всяка вечер Виенската опера търпи загуби между 5 хил. и 10 хил. евро. „Естествено, боли много”, коментираха от музикалната институция.
 
Новите обществени мерки за ограничаване на заразата включват от 23 октомври 2020 г. на закрито да се събират до 1000 души. 
 
От повторното откриване на Виенската опера с „Мадам Бътерфлай” на 7 септември т.г. след локдауна и летните месеци над 40 хил. души са се насладили на оперното изкуство в продължение на 38 вечери, посочва Австрийската информационна агенция.
 
Новите ограничителни правила създават още трудности на Виенската опера. За операта „Тоска” и примата Анна Нетребко на 11 декември 2020 г. досега са продадени над 1000 билета. За съжаление, не е ясно кои билети ще „изгорят” за представлението.
 
Новите правила предвиждат още носенето на маски през цялата вечер да е задължително. Досега имаше възможност, които иска от присъстващите да стои без маска по време на представлението. 
 
Виенският оперен бал е единствената вечер, когато културната институция генерира приходи. Припомняме, че още през септември Бюрото за международни връзки с обществеността на община Виена оповести, че най-известният Виенски бал, Оперният бал, който трябваше да се проведе на 11 февруари 2021 , бе отменен заради коронавируса. 
 
Балът в Операта е събитие, което изисква продължителна подготовка. Днес не може да се предвиди дали събитие, при което 7000 души ще изпълнят залите на операта на 11 февруари 2021 и ще празнуват и танцуват цяла нощ, няма да предизвика разпространяване на заразата.
 
Отмяната на бала няма да засегне програмата на Операта, засега представленията се провеждат по план при спазване на строга концепция за предотвратяване разпространение на заразата.
 
Това не е първата отмяна на престоящ бал в Австрия, вече бяха отменени много от браншовите балове, които са с многогодишна традиция, тъй като е невъзможно да бъдат изпълнени строгите антипандемични мерки, въпреки че виенският бален сезон е важен икономически фактор.
 
По изчисления на Стопанската камара миналата година виенските балове са били посетени от 520 хил. души и оборотът възлиза на 151 млн. евро. 
 
Това е второто отменяне на бала във Виенската опера след възобновяването му през 1956 година след Втората световна война и оттеглянето на съветските войски от Австрия.
 
През 1991 г. причина за отмяната е войната в Ирак. По думите на тогавшния кмет на Виена Хелмут Цилк провеждането на този "държавен акт" е неуместно след като на 17 януари 1991 г. започва освобождаването на Кувейт с тежки бомбардировки на военни обекти в Ирак, извършени под името "Операция пустинна буря". 
 
Новите правила срещу коронавируса в Австрия ще засегнат финансово и Wiener Konzerthaus, но няма да се отразят на работата на Бургтеатър и на Виена  Фолксопер. През есенния сезон Бургтеатър продава средно на вечер по 500 седящи места, а Виена Фолксопер при много висока гледаемост – по 850 места.

 
 
.

Прочетено 132 пъти Последна промяна от Вторник, 20 Октомври 2020 18:16
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…