All for Joomla All for Webmasters
Вера Немирова се завърна във Виенската опера с "Дама Пика"

На 21 януари 2022 г. Виенската Щатсопер представи възстановка на операта "Дама Пика" от Чайковски,

 

 

като до края на месеца е предвидена серия от 5 спектакъла на тази сценична реализация.

 

На 27 януари меломаните от цял свят ще могат да проследят на живо представлението на “Дама Пика“ в рамките на безплатен видео стрийминг. 

 

Постановката е на известната българска режисьорка Вера Немирова - едно от ярките имена на съвременния световен оперен театър, а премиерата е от 28 октомври 2007 г.

 

За този период, вече 15 години, спектакълът продължава да заема значимо място в репертоарния афиш на Щатсопер, в рамките на директорския мандат на трима интенданти - след Йоан Холендер и Доминик Мейер, прочутата постановка на "Дама Пика" се възобновява сега по идея на Богдан Рошчич. 

 

Вера Немирова е първата и остава до момента единствената българска режисьорка в 153-годишната история на този театър, която е канена да осъществи самостоятелни постановки тук и безспорно е ценена като име в австрийските оперни среди.

 

Паралелно с Виенската Щатсопер тя получава признание и за своя сценичен прочит на оперетата "Графиня Марица" от Калман във Виенската Фолксопер през 2002 г., а нейната режисьорска интерпретация на операта "Лулу" от Албан Берг на престижния Летен музикален фестивал в Залцбург през 2010 г. се превръща в сензация и категорично й отрежда достойно място сред елита на гилдията. 

 

Премиерата на “Дама Пика“ през 2007 г. на сцената на Виенската държавна опера е категоричен успех за българската режисьорка. Още тогава авторитетният австрийски всекидневник “Die Presse“ публикува рецензия със заглавие: “Дама Пика“ на Вера Немирова победи в Щатсопер“.

 

Музикалната критика поставя акцент на осмислената, драматургично солидна продукция, в която се открояват оригинални идеи и социален подход в сценичния прочит. Типично за творческия стил на Немирова е налагане на нови и смели решения в режисъорската концепция, но без самоцелно модернизиране на сценичното действие на повърхностно и визуално ниво, а търсене на актуалния елемент в отношенията между оперните персонажи, който да кореспондира с нашето съвремие. 

 

Психологическият подход на Вера Немирова, нейният афинитет към детайлно изработени актьорски похвати, са предпоставка през всичките 15 години сценичен живот на тази постановка във Виена да бъдат изграждани запомнящи се образи в спектаклите от големи имена на оперния свят. 

 

Обясним бе големият интерес към сегашната възстановка на “Дама Пика“ и изцяло новия звезден руски солистичен състав, лично подбран и ръководен от именития диригент маестро Валерий Гергиев. Неговото присъствие в Щатсопер е изключителна чест за театъра, тъй като Гергиев е дирижирал досега тук едва 6 спектакъла общо - на оперите “Лоенгрин“ и “Парсифал“ от Вагнер.

 

В рецензия след първото представление на “Дама Пика“ на 21 януари авторитетното музикално издание “Der Merker“ подчерта изумителния стил на дирижиране на маестро Гергиев и неговата способност с минимален мануален жест да извайва палитра от динамични нюанси в своята интерпретация, разказва Боряна Йосифова от Виена , цитирана от Българското национално радио.

Успех, аплаузи на публиката и положителни отзиви имаше както за запазилата своята актуалност постановката на Вера Немирова, така и за целия елитен руски певчески състав, в който бяха Дмитрий Головнин като Герман, Елена Гусева - Лиза, Алексей Марков в образа на Томски и др.

 

Музикалната критика специално открои грандиозното вокално и актьорско присъствие в постановката на руската прима Олга Бородина в ролята на Графинята, както и изявата на младия, но вече известен руски баритон Борис Пинхасович като княз Елецки.

 

Неговата интерпретация на арията “Я вас люблю“ бе определена като една от кулминациите на вечерта, а австрийската музикална преса акцентира на благородната му сценична осанка и вокално изящество. 

 

Концертмайстор на спектаклите е българката Албена Данаилова.

 
  .
 
 
 

 

Прочетено 422 пъти Последна промяна от Сряда, 26 Януари 2022 18:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…