All for Joomla All for Webmasters
От 1 февруари валидността на сертификата при двудозовите ваксини се намалява на 6 м.

Информацията е на българското Външно министерство. 

От 1 февруари 2022 г. валидността на сертификата за ваксинация от две дози (при двудозовите ваксини) ще бъде редуцирана на 6 месеца. Остава 9-месечна валидността само на сертификатите, удостоверяващи поставена бустерна доза. 

 

Припомняме, че имунизацията с една доза от ваксината на Янсен загуби своята валидност на 03.01.2022 г. 

 

В сила остава правилото на “3G“ за работното място, което включва алтернативно едно от трите доказателства за нисък епидемиологичен риск: сертификат за ваксиниране с 9-месечен срок на валидност, удостоверение за преболедуване с валидност до 6 месеца  или PCR тест, валиден до 72 ч. (за Виена – 48 часа). 

Правилото „2G“ важи за посещение на :

-    Всички търговски обекти, без магазините за хранителни стоки, дрогериите и аптеките;
-    Заведения (те могат да бъдат отворени до 22.00 часа, като нощните заведения и барове остават затворени);
 
-    Хотели и подобни места за настаняване. Изключения при настаняване в хотел и подобни услуги се допуска, когато посетител се нуждае от чужда помощ или придружител, както и по професионални причини, когато те не могат да бъдат отложени.  В тези случаи се допуска представяне на негативен PCR-тест. 
 
-    Културният сектор (театри, кина и опери);
-    Спортни и развлекателни съоръжения (например развлекателни и увеселителни паркове, басейни и подобни, танцови школи, казина и увеселителни зали, закрити детски кътове и площадки, зоологически и ботанически градини и т.н.); 
 
-    Придвижване със ски лифтове и подобните съоръжения за практикуване на зимни спортове;
-    Събития (според броя на участниците мерките могат да бъдат по-строги); 
 
-    Автобусни екскурзии и за достъп до лодки за екскурзии;
-    Услуги, предоставяни в близост до тялото (например фризьорски, козметични, масажи и т.н.);
-    Посещения в болници и домове за възрастни и болни лица. При тях се изисква допълнително и негативен PCR-тест, проведен до 72 часа преди посещението. 
 
Остава задължителната проверка на всеки един клиент за спазване на правилото “2G” в търговските обекти (с изключение на магазините за хранителни стоки, дрогериите и аптеките). Проверката следва да се извършва при влизане или най-късно при закупуването на стоката, например на касата. 
 
Режим на носенето на предпазни маски, тип „FFP2”:
- Продължава да е задължително  на всички затворени обществени места, като публичен транспорт, хранителни магазини, търговски обекти, аптеки, дрогерии и т.н.  
 
- От 11 януари 2022 г.  правилото разшири обхвата си и стана  задължително и на открито,  на тези места, където има струпвания от хора и  не може да бъде осигурена физическа дистанция от 2 м., например оживени пешеходни зони, чакащи на опашка и др. подобни.
 
Изключение от правилото за носене на маска се допуска (освен за неоживени открити пространства) и за краткотрайни ситуации, като например при „минаване покрай” тротоара или по време на спорт и т.н.
 
Властите препоръчаха, при колебание за обхвата на правилото, по-добре да се поставя маска.
  .
 
 
 

 

Прочетено 563 пъти Последна промяна от Сряда, 26 Януари 2022 18:30
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…