All for Joomla All for Webmasters
Митинг срещу ковид мерките и контрамитинг във Виена
Привържениците на двата лагера се срещнаха пред Операта, полицията – на крак. 
 
Какво се случва в момента в центъра на Виена? Карето между Операта и началото на Кертнерщрасе е блокирано от протестиращи и полиция.
 
Пред Операта са се събрали хора, които протестират срещу ковидмерките на правителството. Митингът тече относително  спокойно, като много от участниците носят плакати с различни надписи:
 
„Искаме да виждаме пак лицата на хората!”,  „Искаме да дишаме свободно!”, „Маски долу!”, „”Корупция!”, „Роби на АMS”.
 
Най-важните послания обаче бяха  изписани върху транспаренти ”Ние заедно срещу коронамерките!”, „Последните оръжия на диктатурата на хигиената: с отнети права и уволнения?”. 
 
Митингът срещу ковид мерките бе по-голям от контрамитинга, и бе пъстроцветен. Сред присъстващи се открояваха и хора, издигнали плакати „Исус Христос” , както  и няколко симпатизанти с фашистки уклон. Един от тях носеше фланелка с надпис „ Анти, анти-фашисти”. 
 
По същото време и на същото място се проведе и контрамитинг, като протестиращите първоначално скандираха „Алианц на антифашистите” пред площадчето на Била Корсо. 
 
Те също носеха плакати, сред които се открояваха лозунгите: „Ние ще ви ваксинираме всички срещу антисемитизъм и конспиративни теории!” 
 
Надписът бе подписан от платформа „Радикална лява”.  Групата, съставена предимнно от младежи, развяваха и знамена на различни леви организации.
 
Тази група направи рязка маневра към първия протест с цел провокация, но полицаите навреме създадоха кордон между двата митинга и не допуснаха сбиване въпреки някои отделни провокации. 
 
Двата митинга са индикатор за поляризацията на австрийското общество в момента по отношение ковидмерките на правителството. 
 
И двата протеста се провеждат на 26 октомври, който е национален празник на Австрия.
 
 
Светлана Желева 
Десислав Паяков
.
 
 
 

 

Прочетено 753 пъти Последна промяна от Понеделник, 26 Октомври 2020 15:06
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…