All for Joomla All for Webmasters
“90 минути с еврокомисаря Мария Габриел“
Онлайн дискусията се състоя в рамките на 17-о издадение на Виенския икономически форум в алпийската столица. 
 
Тази година престижното 17-о издание на Виена Економик Форум се състоя на 16 ноември 2020 г. в Централата на Австрийските пощи във Виена, с ограничено реално присъствие на само 6 представители на Борда на Vienna Economic Forum в залата и онлайн участие на членове на Форума и представители на международната политика и икономика от 32 държави. 
 
Форматът на официалното събитие бе съобразен с коронавирусната пандемия, а решението на австрийското правителство за пълен локдаун от полунощ на понеделник срещу вторник като че ли бе съобразено с изчакването на провеждането на това голямо събитие. 
 
Мотото на престижния форум бе „Икономиката среща политиката в един дигитален свят”. Дискусията бе с Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 
 
По идея на Генералния секретар на Виенския икономически форум (ВЕФ), посланик д-р Елена Кирчева,  специалното онлайн издание на 17-тия ВЕФ бе под мотото: “90 минути с комисар Мария Габриел“, и бе посветено на мобилността в цифровия свят и възможностите и предизвикателствата за регионалната икономика. 
 
Мария Габриел бе отличена с приза на  Виенския икономически форум –„Партньор на годината за 2020”. Наградата се дава за значителен принос в икономическото развитие на регионално и международно ниво на държавите от Форума. 
 
Мария Габриел сподели за ключовите си инициативи, свързани с нейната визия за Европейска стратегия на знанието. Тя засяга документи като Европейско пространство на образованието до 2025 г., Европейското научноизследователско пространство и новият План за действие в областта на цифровото образование. 
 
Конкретна мярка за преодоляване на различията в постиженията на държавите в областта на иновациите е инициативата ERA4YOU за насърчаване на междусекторната мобилност.
 
С Европейските университетски алианси ще осигурим дългосрочна рамка за транснационално сътрудничество, което позволява свободно движение на знания и таланти.
 
Чрез стратегиите за интелигентна специализация ще укрепим регионалните иновационни екосистеми и тяхното взаимодействие, посочи Мария Габриел. 
 
„Продължава работата по изпълнението на Цифровата програма за Западните Балкани, която предложих през 2018 г. За кратко време реализирахме важни постижения като например регионалното споразумение за намаляване таксите за роуминг между шестте партньори от региона и очакваното им премахване от 1 юли 2021 г.”, отбеляза още еврокомисар Габриел. 
 
В събитието на високо равнище, което има за цел да насърчи икономическото сътрудничество между страните от Адриатическо до Черно море, заедно с известни австрийски, европейски и международни компании- членове на
Vienna Economic Forum, взеха участие премиери на държавите от региона.
 
Сред тях бяха Авдула Хоти - министър-председател на Косово, Денис Шмигал - министър-председател на Украйна, Фатмир Битики - заместник министър-председател на Република Северна Македония, министри, икономически организации.
 
.
 
 
 

 

Прочетено 751 пъти Последна промяна от Понеделник, 22 Февруари 2021 20:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…