All for Joomla All for Webmasters
Защо се отделя такова внимание на рисуването на форми във валдорфското училище?
Кой би отрекъл, че светът около нас е съставен от геометрични форми?
 
Триъгълници, кръгове, овали, спирали, вписани и описани шестоъгълници, можем да видим и в най-сложните предмети и природни явления около нас. Дори самата природа изглежда се забавлява, рисувайки форми. 
 
Във валдорфската учебна програма рисуването на форми има специално значение.
 
В началото на учебната година, когато децата се адаптират към учебния процес след безгрижното лято, както и няколко пъти по-нататък през годината, има епоха „рисуване на форми“ („епоха“ се нарича няколкоседмичен период на интензивно фокусиране върху един основен учебен предмет). 
 
Защо се отделя такова внимание на рисуването на форми? 
 
Оказва се, че това е дейност, която влияе едновременно на мисловния процес, на моториката, на волята и на чувствата.
Подобрява координацията между окото и ръката. Възпитава прецизност, подобрява концентрацията. 
 
Самите форми също имат определен ефект върху нас като напр: рисуването на кръгли елементи успокоява и отморява. Правите линии и триъгълниците стимулират ума, концентрацията, волята, активизират. 
 
Симетричните форми пък хармонизират, подобряват връзката между лявото и дясното полукълбо, подпомагат усещането за баланс и дават естетическа наслада. 
 
Как протича един час по рисуване на форми?
 Както и в останалите валдорфски часове, децата пресъздават формите активно, с участието на различни сетива. В началото, децата се опитват да опишат зададената от учителя им форма чрез движение на цялото тяло.
 
Например, заставайки в редица, децата се опитват да изпишат осморки по пода на класната стая. След това децата се опитват да изрисуват формата с въображаема четка във въздуха. 
 
Постепенно децата стигат до момента да пресъздадат формата в работните си тетрадки с необходимата големина. В началото формите са съвсем прости, като постепенно стават все по-сложни и включват комбинации от най-различни елементи.
 
И ако в началото задачата пред учениците е просто да прерисуват в тетрадките си това, което учителят им е нарисувал на дъската, то постепенно децата биват изправяни пред по-сложни задачи: да довършат започнатото от учителя, да го направят огледално симетрично и от другата страна, и т.н.
 
Опитайте и ще установите, че не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. 
 
Уменията, усвоени от часовете по рисуване на форми, после стават полезни за редица други учебни предмети и дейности: писане, геометрия, рисуване, моделиране.
 
Така, както в общообразователните училища децата се упражняват за писане с изписване на редове с лулички и ченгелчета, така валдорфските ученици се подготвят за краснопис с изрисуването на красиви геометрични форми. 
 
Повече по темата можете да научите ТУК .
Повече за това обучение в Австрия, за валдорфските детски градини и училища можете да научите ТУК:

 .
 
 
 

 

Прочетено 602 пъти Последна промяна от Сряда, 10 Ноември 2021 14:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…