All for Joomla All for Webmasters
Коледен бонус в Австрия (Weihnachtsgeld)
Кой има право на него, в какъв размер, кога и как се получава?
 
Съветите са на Благовеста Николова, правен съветник към ÖGB (Австрийската федерация на синдикатите). 
 
Когато наближат коледните празници и започне празничната еуфория покрай купуването на подаръци, организирането на семейни събирания и създаването на домашен уют, идва и нуждата от допълнителни средства за подсигуряване на всичко това.
 
Затова, всяка година при предоговарянето на колективните трудови договори, синдикатите настояват за гарантиране от страна на работодателите на т. нар. допълнителни специални плащания (Sonderzahlungen), наричани още 13-та и 14-та заплата. Тези допълнителни възнаграждения не са уредени в закон, а разпоредбите, които определят техния размер и начин на изплащане, се намират в колективния трудов договор (КТД) за съответния бранш. 
 
Едно от тези плащания е коледеният бонус (Weihnachtsgeld). Заедно с другото подобно възнаграждение - бонуса за отпуск (Urlaubsgeld), попадат в групата на допълнителните плащания - (Sonderzahlungen). Коледният бонус представлява добавка към заплатата в края на годината, която в повечето случаи съответства на размера на брутното трудово възнаграждение. 
 
Кой има право на коледен бонус?
Право на коледен бонус има всеки работник/служител, който е нает по трудово правоотношение, попадащо в обхвата на КТД. Разбира се, този тип бонус може да е уговорен и в самия индивидуален трудов договор, както и в споразумение в предприятието (Betriebsvereinbarung). За 98 процента от работниците и служителите в Австрия се прилага определен КТД и следователно, всички те имат право на коледен бонус. 
 
Право на коледен бонус имат и работещите на непълен работен ден (Teilzeit), както и наетите на т. нар. минимална заетост (geringfügige Beschäftigung), наетите с договор за професионално обучение (Lehrvertrag), както и работещите по модел с временно намалено работно време (Kurzarbeit). За получаващите пенсия, допълнителните плащания се наричат специална пенсия (Pensionssonderzahlung) и се изплащат съответно през април и октомври. 
 
Регистрираните в Бюрото по труда безработни, получават обезщетение за безработица дванадесет пъти в годината. Те не получават допълнителен коледен бонус, но този тип допълнителни плащания са взети предвид от предишната заетост, при изчисляване на размера на тяхното обезщетение. 
 
Кой няма право на коледен бонус?
Право на коледен бонус нямат тези, за които не е приложим КТД, както и при липса на такава уговорка в индивидуалния трудов договор.
 
Не са предвидени допълнителни специални плащания и за самонаетите лица, в която група попадат работещите на свободна практика, работещи с разрешително (Gewerbe), работещи по граждански договор за изработка (Werkvertrag) и свободно наетите по договор за извършване на услуга (Freier Dienstvertrag).  Не се изплащат бонуси и за периоди на отпуск по майчинство, военна или цивилна служба. 
 
Размер и изчисление на коледния бонус
Точните данни за размера на правото на коледна добавка зависят преди всичко от съответния КТД, който трябва да бъде предоставен на разположение във фирмата, където работите. В повечето случаи коледният бонус възлиза на една брутна месечна заплата, за която обаче се удържат по-малко данъци.
 
Предпоставка за получаване на пълния коледен бонус е трудова заетост през цялата календарна година. Извънредният труд и специалните бонуси се включват в изчисляването на коледния бонус, само ако това е изрично предвидено в КТД или в споразумение с работодателя.
 
За работещите на непълно работно време обаче, редовните допълнителни часове неизвънреден труд (Mehrstunden) винаги трябва да се вземат предвид при изчисляване на коледния бонус. Съществуват и сектори, в които се изплаща по-малко от една цяла месечна заплата. В индивидуалвия трудов договор е възможно да бъде уговорено и по-високо възнаграждение. 
 
Кога се изплаща коледният бонус?
Точният момент на изплащане на бонуса отново е предмет на КТД. В най-общият случай добавката се превежда заедно със заплатата през ноември или декември. Това не е винаги така и в някои трудови договори е предвидено, че специалните плащания се изплащат на четири вноски през календарната година.
 
Според някои КТД, бонусът за отпуск (Uraubsgeld) трябва да бъде изплатен при условие, че работниците/служителите са използвали действително поне половината от редовния си платен годишен отпуск. В тези случаи може летният бонус за отпуск да бъде изплатен през януари или през декември. 
 
Изплащане на бонусите при приключване на трудовото правоотношение, преди да е изминала една календарна година. 
 
Когато не е изминала една цяла календарна година, на работника/служителя се дължат бонуси пропорционално (аликвотно) за месеците, в които е полагал труд. Така например, бихте получили около една четвърт от Вашата заплата, ако сте работили само три месеца при съответния работодател.
 
Ако сте прекарали около половин година, тогава коледният бонус е около половината от месечния Ви доход. Дори ако сте работили само един месец, получавате коледен бонус, който би бил в размер на около една дванадесета от нормалния ви месечен доход. 
 
След уволнение по вина на работника (gerechtfertigte Entlassung) или при неоправдано преждевременно напускане (unberechtigter vorzeitiger Austritt), работодателят може да изиска възстановяване/връщане на бонусите, ако те вече са били изплатени през годината.
 
В много случаи, ако целият бонус вече е изплатен и трудовото правоотношение е прекратено едностранно и без причина от страна на работодателя (Kündigung durch den Arbeitgeber), не се изисква съответните плащания да бъдат върнати от страна на работника. 
 
Какво да предприемем, ако работодателят не изплаща коледния бонус?
Ако Вашият работодател не изплаща коледния Ви бонус, би следвало да се свържете незабавно с работническия съвет във вашето предприятие (Betriebsrat), с отговорния за Вас синдикат (Gewerkschaft) или с Камарата на труда (Arbeiterkammer). 
 
Тази статия е изключително с информативна цел и не би могла да замени личната консултация. При нужда от повече информация, не се колебйте да се свържете с нас! 
Използвана литература и полезни връзки:
 
 
 
 
 
 
За контакти и предварителни записвания: 
Благовеста Николова
Mag. a. Blagovesta Nikolova
Österreichischer Gewerkschaftsbund
Благовеста Николова е правен съветник към проекта на ÖGB за безплатни правни консултации на български език по социални и трудови въпроси.
 
Приемно време: Понеделник, сряда и петък: от 8 до 12 ч, Вторник и четвъртък: от 9 до 11 ч, 13-15 ч. 
 
Johann-Böhm-Platz 1
1020 Wien
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
+43 1 534 44 39110
+43 664 6145063
www.oegb.at

 
Прочетено 753 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Декември 2022 19:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…